Είναι η πιο νόστιμη πάστα φλόρα που έχω φτιάξει και μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή γιατί γι’ αυτό είναι οι φίλοι. Δοκιμάσετε τη κι εσείς στην πρώτη ευκαιρία.
Υλικά για ένα μακρόστενο ταψάκι Δ:28 Χ 40εκ.
Για τη ζύμη
- 250γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 200γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 500γρ. αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 400γρ. μαρμελάδα μήλο πορτοκάλι ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Χτυπάτε στο μίξερ για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας.
- Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο μέτριου πάχους με το οποίο στρώνετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα στην τάρτα τη μαρμελάδα και την ισιώνετε να πάει παντού.
- Τέλος πλάθετε με τη ζύμη που κρατήσατε κορδόνια και διακοσμείτε με αυτά την τάρτα, τοποθετώντας τα λοξά οριζοντίως και καθέτως δημιουργώντας με αυτά ρόμβους. Αν σας περισσέψει ζύμη και θέλετε, πλάθετε με αυτήν μπαλίτσες και τις τοποθετείτε στο κέντρο των ρόμβων.
- Ψήνετε στην πάστα φλώρα τον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει πριν τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.