Οι τρεις μπανάνες που είχαν ξεμείνει στη φρουτιέρα μου χάνοντας σταδιακά το έντονο κίτρινο χρώμα τους κι αποκτώντας τις καφετιές ανταύγειες της κόπωσης έγιναν η αφορμή να επισπεύσω την κατανάλωσή τους. Πώς; Φτιάχνοντας μια μπανανόπιτα στο στιλ της αγαπημένης μου μηλόπιτας, αυτής με την τριφτή ζύμη από πάνω. Μοσχοβόλησε ο τόπος! Το μυστικό της επιτυχίας της δεν είναι άλλο από το καλό βούτυρο, πράγμα που γνωρίζετε ήδη, αλλά το καλό δεν φτάνει να λέγεται, πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία.
Υλικά για ταρτιέρα ή ταψί διαμ.: 24-25εκ.
Για τη ζύμη
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 200γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 140γρ. ζάχαρη
- 1 αβγό + 1 κρόκο αβγού
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη για το ψήσιμο
Για τη γέμιση
- 3 μπανάνες μεγάλες ώριμες ή 4 μικρότερες
- 2-3 κουτ. σούπας μέλι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτετε το αβγό και τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, αναμιγνύοντας στην αρχή με σπάτουλα και ζυμώνοντας στο τέλος λίγο με το χέρι. Μην παραζυμώσετε. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο περίπου, το ένα μέρος να είναι λίγο μεγαλύτερο, την πλάθετε σε 2 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Καθαρίζετε τις μπανάνες από τη φλούδα και τις ρίχνετε σε μπολ. Τις πατάτε με πιρούνι να λιώσουν, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το μέλι, την κανέλα και ανακατεύετε καλά.
- Βγάζετε από το ψυγείο τη μεγαλύτερη μπάλα της ζύμης και την πατάτε ελαφρά να πλατύνει. Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο. Πρέπει η διάμετρός του να φτάνει να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας ή της ταρτιέρας σας.
- Ξεκολλάτε το πάνω χαρτί κι αναποδογυρίζετε τη ζύμη μαζί με το κάτω χαρτί μέσα στο ταψί. Με το ένα χέρι στρώνετε τη ζύμη και με το άλλο ξεκολλάτε προσεκτικά το χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι έχει σκεπαστεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Με ένα πιρούνι κάνετε τρύπες εδώ κι εκεί στη ζύμη.
- Αδειάζετε μέσα τη γέμιση της μπανάνας και τη στρώνετε παντού ομοιόμορφα. Τέλος βγάζετε το μικρότερη μπάλα ζύμης από το ψυγείο. Με το δείκτη και τον αντίχειρα κόβετε κομματάκια και τα ρίχνετε πάνω από τη γέμιση της μπανάνας, προσπαθώντας λίγο λίγο να τη σκεπάσετε παντού.
- Πασπαλίζετε από πάνω με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Αφήνετε την πίτα να κρυώσει πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
.Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®