Οι νεραντζιές της γειτονιάς μου και της Αθήνας όλης ανθίσανε και φέτος. Από παιδί με αναστάτωνε το άρωμά τους κάθε που περνούσα από δίπλα τους ή κάθε που το ανοιξιάτικο αεράκι το έφερνε από μακριά. Φέτος δεν άντεξα και σε ένα από τα τελευταία περπατήματά μου, μάζεψα όσα άνθη έφτανα σε μια μικρή σακουλίτσα και τα έκανα λικέρ. Προλαβαίνετε κι εσείς στο παραπέντε! Να ξέρετε πως αυτό το λικεράκι μοσχοβολάει σαν χιώτικο περιβόλι, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό και αφήνει μια ανεπαίσθητη αλλά ευχάριστη πικράδα στο τέλος. Να το προσφέρετε παγωμένο από το ψυγείο!
Υλικά για 2 μπουκάλια των 750ml
- 2 φλιτζάνια άνθη νεραντζιάς ή διάφορων εσπεριδοειδών (νεραντζιά, λεμόνια πορτοκαλιά)
- 4 δάκρυα μαστίχα
- 1 λίτρο τσίπουρο ή τσικουδιά
- 400γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
- Παίρνουμε τα πέταλα από τα άνθη των εσπεριδοειδών, τα πλένουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε. Αφήνουμε να στεγνώσουν σε πετσέτα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια προσεκτικά.
- Τα ρίχνουμε σε γυάλα προσθέτοντας τα δάκρυα της μαστίχα και 100γρ. από τη ζάχαρη και την τσικουδιά.
- Διατηρούμε σε σκιερό μέρος ή σε ντουλάπι για 25 μέρες, κουνώντας καθημερινά τη γυάλα για να λιώσει η ζάχαρη.
- Την 25η μέρα κάνουμε ένα σιρόπι βράζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Αναμιγνύουμε το σιρόπι με το περιεχόμενο της γυάλας και στραγγίζουμε το λικέρ. Το μεταφέρουμε σε μπουκάλια και το σερβίρουμε παγωμένο.