Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, αυτό θα σας ενθουσιάσει. Υπέροχα αρωματική κι αφράτη πορτοκαλόπιτα, είναι σιροπιασμένη με σύνεση γι’ αυτό και δεν σε λιγώνει. Το παγωτό βανίλια της ταιριάζει πολύ σαν συνοδεία, όπως και χτυπημένη κρέμα γάλακτος με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και μια ιδέα ζάχαρης άχνης.
Υλικά για ένα ταψάκι 23Χ35εκ.:
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 2 – 3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 2 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι νερό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας ή έναν αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
- Μέσα σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
- Λαδώνετε το ταψάκι σας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 25 Χ 35εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 25εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα της ζύμης. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου (αν χρησιμοποιήσετε) και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
- Ξεφουρνίζετε την πορτοκαλόπιτα και μετά από 5 λεπτά τη χαράζετε σε κομμάτια και την περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε σε πιάτα. Αν θέλετε συνοδεύετε με παγωτό βανίλια που του ταιριάζει πολύ.
12 comments
Την έφτιαξα και ναι! είναι καταπληκτική! Την έψησα στους 180, το λέω, γιατί στην συνταγή δεν αναφέρεται η θερμοκρασία ψησίματος. Καλές μας θερμίδες!
Θεϊκή!!!!!
Την έφτιαξα! Πανεύκολη, απλά υλικά αλλά υπέροχα αρωματική!
Χαίρομαι που σου άρεσε Σταυρούλα!
Την έφτιαξα χθές,υπέροχη. Τόσο όσο γλυκο,σωστά για πρώτη μου φορά σιροπιασμένο.αρωματικό.τέλειο.Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!!!!
[…] πηγή: http://www.sweetly.gr […]
Την έχουμε φτιάξει ηδη δύο φορές είναι μούρλια, αυτή την στιγμή που μιλάμε βρισκεται στο φούρνο η τρίτη πορτοκαλοπιτα μόνο που αυτή τη φορά προσθέσαμε καραμελομενα καρύδια και κομμάτια σοκολάτας για να δούμε αν θα είναι το ίδιο ωραία με την πρωτότυπη 🤞😘 Ευχαριστούμε για την γλυκιά συνταγή ✌️
Σπανια μου εχει τυχει οι προτεινόμενες αναλογίες που δίνει μια συνταγή στο διαδίκτυο να ειναι τοσο ακριβείς.
Αυτή η συνταγή ειναι μαθηματικά ΤΕΛΕΙΑ ..το αποτέλεσμα θεϊκό ιδιαιτερα για μας που μας αρέσει η οξυτητα που σπαει την εντονη γλυκα … Ακολουθήστε την καταγραμμα και η αμαρτία μιση μιση
Μπράβο!!!
υ.γ. κολλητός φίλος με καιμακι ολόλευκο 😍😍😍
κολλητός φιλος με καιμακι παγωτό..
Έστω και με καθυστέρηση ευχαριστώ ευχαριστώ πολύ!
Φλιτζάνι εννοείται κούπα η φλιτζάνι του τσαγιού;;
Εννοώ φλιτζάνι του τσαγιού, 225ml περίπου
Χίλια Μπράβο .. Αψογες αναλογίες και αποτέλεσμα .. Γλυκό που αρμόζει τέλεια και στην περιοχή μας στο Αργος με τους πορτοκαλεώνες !!