Το κουτί είχε ανοιχτεί για να κεράσω κάποια φίλη που έχει αδυναμία στα λουκούμια. Ύστερα οι μπουκίτσες του Κορρέ ξέμειναν στο ράφι να με κοιτάνε από το κουτί τους παραπονεμένες. Έβλεπα στη φωτογραφία του κουτιού την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο για πολλά πρωινά στη σειρά κι ένα τελευταίο άνοιξα το ψυγείο κι έπιασα τη ζύμη της σφολιάτας. Θα έφτιαχνα φουρφουράκια με γέμιση λουκούμι. Έτσι λένε στη Σύρο τους ανεμόμυλους, εκείνα τα παιδικά χρωματιστά ανεμομυλάκια που τα φυσάς «φουρ-φουρ» κι αυτά γυρίζουν…
Υλικά για 24 κομμάτια
- 2 φύλλα έτοιμη ζύμη σφολιάτας
- 24 μπουκίτσες συριανών λουκουμιών
- 1 αβγό μεσαίο, χτυπημένο με λίγο νερό
- λίγη ζάχαρη
- λίγη ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε 2 ταψιά με λαδόκολλες.
- Ανοίγετε στο πάγκο τη ζύμη της σφολιάτας και με ένα μαχαίρι κάνετε δύο κάθετες τομές στην μικρή πλευρά και τρεις στην μεγάλη, έτσι ώστε να την χωρίσετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια το καθένα.
- Παίρνετε τα λουκουμάκια τα πιέζετε να πλατύνουν και τα τοποθετείτε στο κέντρο κάθε τετραγώνου ζύμης. Ύστερα παίρνετε ένα μαχαιράκι και χαράζετε από 4 διαγώνιες γραμμές δημιουργώντας ένα Χ, ξεκινώντας από τις δύο κάτω γωνίες με κατεύθυνση προς το κέντρο του τετραγώνου, θα προσπερνάτε το λουκούμι και θα περνάτε απένταντι φτάνοντας στην απέναντι πάνω γωνία.
- Μεταμορφώνετε το κάθε κομμάτι ζύμη σε «ανεμόμυλο» φέρνοντας τις 4 από τις 8 άκρες προς το κέντρο πάνω από το λουκούμι, πιέζοντας τες ελαφρά για να κολλήσουν, αφού πρώτα βρέξετε την άκρη της ζύμης ελαφρά στο σημείο της ένωσης. Υπολογίστε πως από όποια γωνίτσα κι αν ξεκινήσετε να σηκώνετε τη ζύμη, θα αφήνετε την επόμενη και θα πιάνετε την μεθεπόμενη, ώστε μια γωνιά να μένει κάτω, μια να πηγαίνει κέντρο.
- Με ένα πινέλο αλείφετε τους ανεμόμυλους με χτυπημένο αβγό, τους πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και τους ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τους ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
- Τους σερβίρετε σκέτους ή πασπαλισμένους με λίγη ζάχαρη άχνη.