Πανάλαφρο γλυκάκι, φτιαγμένο με γάλα αμυγδάλου, μέλι και σοκολάτα. Έχει μπισκότα στη βάση του, αλλά αν θέλετε να τα αποφύγετε, θα μοιράσετε το μαλεμπί σε ποτηράκια ή μπολ.
Υλικά για ένα στρογγυλό ταψάκι διαμ. 23εκ.
Για τη βάση:
- 1 πακέτο μπισκότα ολικής άλεσης (digestive)
- λίγο γάλα αμυγδάλου
- 2-3 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
- 120γρ. κορνφλάουρ
- 5 κουτ. σούπας φρουκτόζη ή 3 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
- 75γρ. σοκολάτα
Για την επικάλυψη:
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα
- 3 κουτ. σούπας σταγόνες κουβερτούρα ή 25γρ. σοκολάτα με στέβια ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Βάζετε το γάλα αμυγδάλου σε κατσαρολάκι μαζί με τη φρουκτόζη πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταίνεται.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το κορνφλάουρ με λίγο νερό. Ρίχνετε το μείγμα στο γάλα της κατσαρόλας και ξεκινάτε να ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάτε το κατσαρόλι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το λικέρ, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως και την αφήνετε να κρυώσει. Αν αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήσετε μέλι, να το προσθέσετε στο τέλος με τη σοκολάτα και το λικέρ, δεν είναι ανάγκη να βράσει το μέλι.
- Για τη βάση του γλυκού: Ανακατεύετε το γάλα αμυγδάλου με το λικέρ. Βάζετε τα μπισκότα σε σακούλα, την κλείνετε και τα χτυπάτε ελαφρά με τον πλάστη να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια. Στρώνετε με αυτά τη βάση του ταψιού σας. Τα ραντίζετε με το μίγμα γάλακτος και λικέρ.
- Αδειάζετε το σοκολατένιο μαλεμπί από πάνω κι αφού κρυώσει λίγο απλώνετε από πάνω τα κοπανισμένα αμύγδαλα και τις σταγόνες κουβερτούρας ή την ξυσμένη σοκολάτα.
- Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον μέχρι να πήξει. Όταν θέλετε να σερβίρετε, κόβετε σε κομμάτια και μοιράζετε σε πιάτα.