Αυτές οι μπάρες είναι ζουμερές και νόστιμες, ελάχιστα γλυκές και πολύ αρωματικές. Λίγο διαφορετικές από τις τραγανές μπάρες ή τις μπάρες ψυγείου που έχεις στο μυαλό σου. Είναι όμως το τέλειο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά και τέλεια πρώτη μπουκιά που μπορείς να βάλεις στο στόμα σου το πρωί με το καλημέρα και τον καφέ.
Υλικά για 8 μερίδες
- 1 ½ μεγάλη μπανάνα καθαρισμένη (200γρ.) σε ροδέλες
- 150γρ. νιφάδες βρώμης
- 50γρ. καρύδια
- 50γρ. αμύγδαλα
- 50γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
- 3 κουτ. σούπας σιρόπι Αγαύης
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζετε στο μούλτι τη βρώμη, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τις σταφίδες και τα χτυπάτε ελαφρώς να γίνουν σκόνη αλλά να κρατάει κάπως η σταφίδα.
- Τα αδειάζετε σε μπολ και προσθέτετε την κανέλα, το σπορέλαιο, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και το μέλι. Πολτοποιείτε την μπανάνα στο μούλτι και ρίχνετε τον πολτό της στο μπολ. Ανακατεύετε με μια μαρίζ να γίνει ομοιογενές το μίγμα και το αδειάζετε σε ταψάκι διαστ. 20 Χ20εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.
- Βρέχετε το χέρι σας κάτω από τη βρύση και ισιώνετε την επιφάνεια με βρεγμένη παλάμη. Πασπαλίζετε από πάνω με το σουσάμι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζετε και τραβάτε μαζί με το χαρτί το ψημένο μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και με ένα μαχαίρι το κόβετε πρώτα καθέτως στη μέση και μετά οριζοντίως στα 4, έτσι ώστε να πάρετε 8 μπάρες συνολικά.
- Αφήνετε να κρυώσουν τελείως οι μπάρες και τις διατηρείτε σε πλαστικό μπολ σκεπασμένες.
Σημείωση:
Αντί για αμύγδαλα και καρύδια μπορείτε να προσθέσετε μόνο το ένα από τα δύο ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής σας (φουντούκια, φιστίκι αράπικο, φιστίκι πράσινο κλπ). Μπορείτε επίσης αντί για κορινθιακή σταφίδα να προσθέσετε σουλτανίνα ή ψιλοκομμένα σύκα ή χουρμάδες ή δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά. Αν δεν είστε vegan και το προτιμάτε, αντικαταστήστε το σιρόπι αγαύης με μέλι.