Πρόκειται για ένα ακόμη φυσικό γλυκαντικό. Παράγεται από την μπλε αγαύη ένα κάκτο που καλλιεργείται μόνο στις ερήμους του Μεξικό. Από το ίδιο φυτό παράγεται και η τεκίλα.
Το σιρόπι της αγαύης έχει υφή και χρώμα από ανοιχτόχρωμο μέλι και είναι μιάμιση φορά περίπου πιο γλυκό από τη ζάχαρη χωρίς να λιγώνει. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά αποδίδει τις ίδιες περίπου θερμίδες με τη ζάχαρη. Επειδή όμως το χρειαζόμαστε σε μικρότερη ποσότητα ο λογαριασμός των θερμίδων έρχεται χαμηλότερος. Αντικαθιστά τη ζάχαρη σε γλυκά, ροφήματα, ποτά και γενικά όπου χρειαζόμαστε γλυκιά γεύση. Δεν είναι φτηνό αλλά αν θέλετε να το δοκιμάσετε θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε delicatessen και στο Ζαχαροπλαστείο Φύσις στην Αγία Παρασκευή (Λεωφ. Μεσογείων 450, τηλ.: 210 609 0740) που φτιάχνει γλυκά από βιολογικά υλικά. Λόγω του ότι το Φύσις χρησιμοποιεί κυρίως αγαύη στο γλυκά του, το εισάγει απ’ ευθείας από το Μεξικό γι’ αυτό και το διαθέτει σε καλύτερη τιμή.
1 comment
Πράγματι.
Το σιρόπι αγαύης δεν είναι από τις οικονομικές γλυκαντικές ουσίες γιατί το κιλό κοστίζει από 15 έως 20ευρώ.
Ωστόσο, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, ήθελα οπωσδήποτε να το εντάξω στην διατροφή μου.
Έψαξα, λοιπόν, και βρήκα ότι ορισμένα βιολογικά καταστήματα το προμηθεύονται σε μεγάλα μπιτονάκια, το οποίο σημαίνει 50% έως 66% φτηνότερα.
Προσωπικά, προμηθεύομαι από το bamboovegan (Ζωοδόχου πηγής, στο κέντρο της Αθήνας) ένα μπιτονάκι των 7 κιλών στα 49ευρώ (δηλαδή 7 ευρώ ανά κιλό) και το μοιραζόμαστε 2-3 οικογένειες.