Τα μήλα που με φίλεψε η Κατερίνα, η γειτόνισσά μου στο χωριό στο Πήλιο έγιναν μαρμελάδα. Μια μαρμελάδα ανοιχτόχρωμη, μέτρια γλυκιά και με ωραία υφή. Χωρίς παντρέματα με άλλα φρούτα αυτή τη φορά, χωρίς έξτρα αρώματα, μόνο φρούτο ζάχαρη και λεμόνι.
Υλικά:
- 1 κιλό μήλα καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
- 700γρ. ζάχαρη
- ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Αφού καθαρίσουμε τα μήλα κρατάμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ένα μεταλλικό φίλτρο τσαγιού. Ύστερα τα κόβουμε σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
- Τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με ένα φλιτζάνι νερό.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, βυθίζουμε μέσα της το μεταλλικό φίλτρο με τα κουκούτσια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την μαρμελάδα ξαφρίζοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα και κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια ανακατεύουμε κουνώντας την κυκλικά.
- Όταν τα μήλα γίνουν διάφανα και δέσει όμορφα το σιρόπι τους, αφαιρούμε το φίλτρο με τα κουκούτσια, πιάνουμε την πρέσα που λιώνουμε τον πουρέ και πολτοποιούμε πρόχειρα τα μήλα. Αν θέλουμε τη μαρμελάδα μας εντελώς λεία την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, εγώ προτιμώ να βρίσκω κομματάκια φρούτου στη δική μου.
- Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας τη μοιράζουμε καυτή όπως είναι σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. Αφού σκουπίσουμε πιθανά σιρόπια, βιδώνουμε τα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο και αφήνουμε να κρυώσουν σε αυτή τη στάση πριν τα γυρίσουμε από την καλή και τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι.