Οι φακές μαγειρεμένες με ζυμαρικά είναι πιο ελαφριές και καλύτερα διαχειρίσιμες από τον οργανισμό. Mαζί με το πλήθος των ψιλοκομμένων λαχανικών θυμίζει την ιταλική σούπα μινεστρόνε, όμως δεν είναι σούπα, αλλά ούτε και πολύ στεγνές όπως οι φακές στο τηγάνι. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον νερό και να κάνετε το φαγητό πιο σουπέ.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 250γρ. φακές beluga ή καφέ ψιλές
- 1 φλούδα μανταρινιού
- 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1-2 κλωνάρια σέλερι
- 2 καρότα μέτρια σε κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
- 10 ντοματίνια σε φετούλες
- 1 καλή κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές σε φρέσκο νερό για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο σε φρέσκο νερό, προσθέτοντας την μανταρινόφλουδα και λίγο αλάτι.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφονται στη λίστα των υλικών και τα σοτάρουμε ξεχωριστά σε ένα τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και τον πελτέ στα λαχανικά και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στις φακές, αφού αφαιρέσουμε την μανταρινόφλουδα.
- Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σούπα μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές και τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τότε τα ζυμαρικά μας, μαζί με λίγο επιπλέον αλάτι και βράζουμε μέχρι να γίνει και το μακαρονάκι. Προς το τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.