Στριτ, τρεις τελίτσες φουντ. Έτσι λέει το τοσοδά μαγαζάκι της η Φόνη από το Περσεφόνη στην οδό Χίου στα μανάβικα της Σύρου. Και μεταξύ μας, σε δεύτερη ανάγνωση πρόκειται για μαγαζάρα! Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε αν βρεθείτε στο νησί της καρδιάς μου.
Είχα περάσει και ξαναπεράσει απ’ έξω αλλά δεν του είχα δώσει σημασία γιατί ήμουν πάντα βιαστική. Εκείνο το μεσημέρι στη Σύρο όμως παραήμουν βιαστική. Πέρασα σίφουνας τρέχοντας να ετοιμάσω βαλίτσα να φύγω για Πειραιά. Γύριζα όμως από μια τελευταία βουτιά στο Άγιο Νικόλαο και μια μικρή πείνα την είχα. Τι είν’ τούτο εδώ, απόρησα. Γύρισα πίσω στα σχολικά μου χρόνια και θυμήθηκα πως σε εκείνη την τρυπούλα-μαγαζί αγοράζαμε κάτι σάντουιτς με μπιφτέκι – όχι μπέργκερ παιδιά, καμία σχέση. Πότε άνοιξε, αναρωτήθηκα.
Πλησίασα. Ένα κορίτσι με κοντά μαλλιά στεκόταν μπροστά στην είσοδο και παίδευε κάτι πλακέ πιτούλες σαν χοντρές κρέπες πάνω σε μια πλάκα. Δεν την ήξερα. Τι είναι αυτό, τη ρωτάω. Σε χρόνο dt είχε κόψει κομματάκι από την πιτούλα και μου την είχε προσφέρει. «Τυρόπιτα με φύλλο βουτύρου» παίρνω την απάντηση. Δεν μου έχει ματαξανατύχει τέτοια υποδοχή. Δοκιμάζω, μούρλια η πιτούλα. Αλλιώτικη! Σαν πιροσκί πλακέ, ψημένο στη σχάρα.
Ρίχνω μια ματιά τριγύρω και τι δεν φτιάχνει αυτό το κορίτσι. Αρχίζω την ανάκριση. Πώς σε λένε, τι είσαι εσύ, πού έμαθες να μαγειρεύεις τέτοια ωραία πράγματα, πότε άνοιξες το μαγαζί σου και άλλα τέτοια. Περσεφόνη τη λένε, αυτές τις ζύμες και τα πιροσκί τα φτιάχνει η φίλη της η Γαλήνα από τη Ρωσία, έχει μεράκι με το μαγείρεμα, έμαθε να μαγειρεύει σπιτικό ελληνικό φαγητό στο μαγαζί της μαμά της την πρώην Νησιωτοπούλα, νυν Πηρουνομαχίες κι εκείνη άνοιξε πριν τέσσερις μήνες τούτο το τοσοδούλι που μέσα ψήνει, μαγειρεύει και ντιλιβερίζει ένα σωρό πράγματα. Από αλλιώτικες πίτες και σάντουιτς μέχρι μπέργκερ, ζυμαρικά, ομελέτες, τορτίγιες, μπριος, νούντλς, φρουτοσαλάτες, καφέ και χυμούς. Φτιάχνει και γλυκά το θηρίο. Μου έδωσε να δοκιμάσω μπακλαβαδάκι με σοκολάτα και χαλβά σιμιγδαλένιο. Τι ωραίααα! Έκλεψε με την τσιμπίδα και μια πένα από μια παραγγελία που έστελνε σε κάποιο φοιτητή. Είναι και στο e-food η Περσεφόνη.
Για μένα τελικά επέλεξα χταποδόπιτα και χορτόπιτα που πήρα μαζί μου να δοκιμάσω αργότερα. Το χταπόδι ήταν από τον απέναντι ιχθυοπώλη και η γέμιση είχε επίσης, μανιτάρια, τριμμένο κολοκύθι και μπόλικα μυρωδικά. Τι ωραία ιδέα! Όχι μια ακόμη σφολιάτα, όχι μια από τα ίδια. Πόσο το χάρηκα αυτό το κορίτσι! Πόσο θαύμασα το κουράγιο, την προκοπή και το μεράκι της. Δεν έχει το πιο όμορφο μαγαζί του κόσμου, καμιά ντιζαϊνιά, καμιά μοντερνιά. Όλα σε κοινή θέα, όλα τα βλέπεις και τα τρως με τα μάτια με μια μόλις ματιά. Μαγειρεύει νόστιμα, πληθωρικά και σπιτικά μόνο με το μεράκι, τα δυο της χέρια και την καλή της την καρδιά. Είναι ανοιχτή κάθε μέρα από το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Να πάτε να τη δοκιμάσετε ή πάρτε delivery. Το κορίτσι αξίζει πραγματικά!
«Τις Κυριακές ανοίγω αργά, κατά τις 11, γιατί το Σάββατο βγαίνω και μεθάω» μου είπε καθώς έφευγα. Εντάξει Περσεφόνη θα το θυμάμαι! Να το θυμάστε κι εσείς, εντάξει;
3 comments
καταπληκτικό μαγαζί, υπέροχες γεύσεις, υπέροχα άτομα που το έχουν, το συνιστώ ανεπιφύλακτα
Επέρυσι που βρέθηκα στη Σύρο πέρασα από αυτό το γλυκούλικο μαγαζάκι, και λέω γλυκούλικο γιατί είναι μικρό αλλά τόσο όμορφο…. νοστιμιές και αρώματα πεντανόστιμο φαγητό!!!! περάστε όσοι πάτε στο μαγευτικό αυτό νησί μας!!!!!!!!1
Χαίρομαι που σας άρεσε!