Μια εύκολη σοκολατένια τουρτίτσα για να τη φτιάξετε σε αγαπημένους και φίλους, οι γιορτές είναι πολλές μέχρι το Γενάρη.
Υλικά για το παντεσπάνι
- 5 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζανιού κακάο κοσκινισμένο
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
- 75ml μπράντι ή μαύρο ρούμι για να βρέξετε το παντεσπάνι
για τη γέμιση και την επικάλυψη
- 500ml κρέμα γάλακτος
- 250γρ. κουβερτούρα
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 κουτ. σούπας μπράντι ή ρούμι
για τη διακόσμηση
- 12 κομμάτια καρύδι (πεταλούδα)
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα και να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο. Σταματάτε το μίξερ, βάζετε το αλεύρι και το κακάο σε σουρωτήρι και το κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τα καρύδια.
- Παίρνετε το ρηχό ταψί του φούρνου σας και το στρώνετε με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Tο λαδώνετε ελαφρά με πινέλο. Απλώνετε πάνω του ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι μαζί με το χαρτί και αφού το αφαιρέσετε προσεκτικά το κόβετε στη μέση από την μικρή του πλευρά.
- Για τη γέμιση και τη γκανάς: Βάζετε τα 250ml της κρέμας γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και σπάζετε τη σοκολάτα σε ομοιόμορφα κομμάτια. Τα ρίχνετε σε μπολ και όταν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος περιχύνετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με την καυτή κρέμα. Μετά από λίγο ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα και στο τέλος ενσωματώνετε στο λιωμένο μείγμα το μέλι και το κονιάκ. Κρατάτε μισό περίπου φλιτζάνι από το μείγμα στην άκρη για τη διακόσμηση.
- Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και στο τέλος ρίχνετε μέσα την υπόλοιπη γκανάς και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνετε μια μους σοκολάτας. Βάζετε τη μους σοκολάτας στο ψυγείο να πήξει γιατί σε αυτή τη φάση είναι λίγο ρευστή. Την γκανάζ της διακόσμησης την αφήνετε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Για να στήσετε την τούρτα: Τοποθετείτε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και το βρέχετε με το ποτό της επιλογής σας χρησιμοποιώντας πινέλο. Όταν το απορροφήσει κάνετε μια στρώση με τη μισή μους σοκολάτας. Σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι, βρέχετε με ποτό και αφού το απορροφήσει, απλώνετε την υπόλοιπη μους. Διακοσμείτε με τη γκανάς που κρατήσατε στην άκρη (ίσως χρειαστεί να τη ζεστάνετε λίγο σε μπεν μαρί να γίνει πιο ρευστή). Διακοσμείτε την τούρτα με τα καρύδια και όταν σταθεροποιηθεί η γκανάς, η τούρτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.