Μια μαρμελάδα λίγο διαφορετική από αυτές που έχετε συνηθίσει να βάζετε στο πρωινό τραπέζι σας παρέα με ψωμί και βούτυρο. Αυτή μπορείτε να τη βάλετε και στο μεσημεριανό και στο βραδινό, παρέα με ψημένο μανούρι ας πούμε ή μαστέλο.
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 800γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα)
- 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 2 καρότα μέτρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 600γρ. ζάχαρη
- λίγη κανέλα σκόνη
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ, τριμμένο
- χυμός από ½ λεμόνι
- 1 σφηνάκι μπράντι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε την κολοκύθα σε φέτες (όπως το καρπούζι) αφαιρείτε τους σπόρους και την τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με την κανέλα και ψήνετε για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει λίγο. Αφήνετε την κολοκύθα να κρυώσει λίγο και ύστερα με μεγάλη ευκολία της αφαιρείτε τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους.
- Βάζετε την κολοκύθα, τα καρότα και τα μήλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (ανακατεύετε που και που στην αρχή). Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει για 35 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα θα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Προσθέτετε το ξυσμένο τζίντζερ κι αφού πάρει μια βράση μαζί με τη μαρμελάδα την πολτοποιείτε στην κατσαρόλα ελαφρώς με ραβδομπλέντερ. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το μπράντι κι αφού πάρει μια τελευταία βράση η μαρμελάδα τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Όσο η μαρμελάδα είναι καυτή τη μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα στα οποία βιδώνετε το καπάκι και γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.