Η συσκευασία έγραφε πάνω «Καφάβα χαλβά» ή κάτι τέτοιο. Μου το έφερε μια φίλη από τη Βουλγαρία και πρόκειται για μια πάστα φτιαγμένη από φιστίκι αράπικο και ζάχαρη, κάτι σαν την αμυγδαλόπαστα, αλλά χωρίς ελαστικότητα, άρα χαλβάς, όπως το λένε. Το δοκίμασα και έχει πλούσια γεύση φιστικιών, ενώ είναι αρκετά γλυκό. Δεν τρώγεται εύκολα σκέτο, σε λιγώνει. Είπα λοιπόν να το αξιοποιήσω σε κάποιο γλυκό κι έτσι έφτιαξα brownies, το πρόσθεσα από πάνω και τα δυο τους ταιριάξανε γάντι μαζί.
Υλικά για ένα ταψάκι 19Χ28εκ.
- 275γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 175γρ. μαργαρίνη
- 4 αβγά
- 125γρ. ζάχαρη
- 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ. πάστα από φιστίκια αράπικα ή φιστίκια αράπικα ανάλατα και ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βάζετε την κουβερτούρα με τη μαργαρίνη σε γυάλινο μπολ. Λιώνετε με προσοχή τη σοκολάτα στα μικροκύματα (ρυθμίζετε το φούρνο στο 1 λεπτό, ανακατεύετε με σπάτουλα και συνεχίζετε ανάλογα, συνήθως μισό λεπτό ακόμα είναι αρκετό).
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας έναν αβγοδάρτη.
- Αδειάζετε με τη βοήθεια σπάτουλας το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στο μείγμα των αβγών και ανακατεύετε. Προσθέτετε και το αλεύρι ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βουτυρώνετε το ταψάκι σας και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Σπάζετε το χαλβά των φιστικιών σε χοντρά κομμάτια και τον πασπαλίζετε από πάνω.
- Ψήνετε για 18-20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
- Σερβίρετε το γλυκό σε πιάτα όσο είναι ακόμη χλιαρό με ζουμερή σοκολατένια καρδιά. Συνοδεύετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια αν το επιθυμείτε.
Σημαντική Διευκρίνιση: Πρακτικά, το γλυκό σας είναι έτοιμο όταν σταθεροποιηθεί η επιφάνεια του και κάνει μια ωραία κρούστα. Ψημένο πάνω κάτω και ζουμερό στο κέντρο. Μην το παραψήσετε, θα είναι εξίσου νόστιμο, αλλά στεγνό…
Σημείωση: Επειδή δεν θα βρείτε αυτό το προϊόν αν δεν πάτε στη Βουλγαρία, προσθέστε πάνω από το δικό σας μπράουνι αντίστοιχη ποσότητα από ανάλατα φιστίκια αράπικα. Αν δεν βρείτε ανάλατα να τα ξεπλύνετε με νερό. Καλό είναι να ψιλοκόψετε τα μισά και να αφήσετε ολόκληρα τα υπόλοιπα.