Παραλλάσσουμε ελαφρά τη γαλλική συνταγή προσθέτοντας στο γλυκό μας αρώματα από λεμόνι και πορτοκάλι, κορινθιακή σταφίδα και μέλι. Με άλλα λόγια τους φέραμε στα μεσογειακά μέτρα μας!
Υλικά για 10 τεμ.
- 115γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
- 75γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 60ml μαύρο ρούμι
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 4 κουτ. σούπας γάλα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 4-6 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
Για το σερβίρισμα
- 200γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
- Βουτυρώνετε 10 ατομικά φορμάκια ή τις 10 υποδοχές ενός ταψιού ειδικού για μάφινς ή μία μικρή στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
- Βάζετε τις σταφίδες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και το ρούμι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το τραβάτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με τη μαγιά και το αλάτι. Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα αβγά με το γάλα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σταδιακά αναμειγνύετε το μείγμα των αβγών και το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.
- Στραγγίζετε τις σταφίδες και κρατάτε το ρούμι στην άκρη. Ενσωματώνετε τις μισές σταφίδες στη ζύμη και την τοποθετείτε στη φόρμα ή τη μοιράζετε ομοιόμορφα στις βουτυρωμένες υποδοχές της φόρμας των μάφινς. Αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα φτάσει μέχρι το χείλος των υποδοχών.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και ψήνετε τον ή τους μπαμπάδες για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση. Ρίχνετε τα ξύσματα και βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τότε το ρούμι που κρατήσατε από τις σταφίδες, το μέλι και το επιπλέον ρούμι. Ανακατεύετε λίγο και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Ξεφουρνίζετε τον ή τους μπαμπάδες κι αφήνετε να κρυώσουν 5 λεπτά. Τους αναποδογυρίζετε και ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το μισό σιρόπι και περιμένετε να το απορροφήσουν. Προσεκτικά τους γυρίζετε από την καλή και τους περιχύνετε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας και λίγο στην άκρη. Αφήνετε να μείνουν έτσι για 10 λεπτά τους καλύπτετε με μεμβράνη πλαστική και τους βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τους σερβίρετε.
- Σερβίρετε τους μπαμπάδες περιχύνοντας με λίγο επιπλέον σιρόπι και μια δυο κουταλιές χτυπημένη σαντιγί την οποία τοποθετείτε από πάνω ή τον κόβετε στη μέση σαν σάντουιτς και τον τοποθετείτε ανάμεσα στα δύο μέρη. Διακοσμείτε με τις σταφίδες που κρατήσατε ή με φρούτα της επιλογής σας.