Τα αχλάδια της Ωραίας Ελένης δεν είναι άλλο από αχλάδια ποσαρισμένα σε σιρόπι και σερβιρισμένα με παγωτό βανίλια και σάλτσα σοκολάτας. Για την περίσταση επέλεξα σαμιώτικο γλυκό κρασί, αρωματισμένο με ζεστά μπαχαρικά και παγωτό φιστίκι.
Έτσι για την ιστορία, πρόκειται για κλασσική γαλλική συνταγή που δημιουργήθηκε γύρω στο 1864 από τον τεράστιο σεφ, εστιάτορα και συγγραφέα August Escoffier ο οποίος ανανέωσε και απλοποίησε τις μεθόδους της Γαλλικής μαγειρικής κι έμεινε στην ιστορία σαν πατέρας της νέας γαλλικής κουζίνας αλλά και σαν βασιλιάς των μαγείρων και μάγειρας των βασιλιάδων. Το όνομα του γλυκού είναι παρμένο από τη δική μας Ωραία Ελένη η οποία ενέπνευσε και μια οπερέτα του σύγχρονού του Jacques Offenbach. Αυτή με τη σειρά της ενέπνευσε τον Escoffier.
Για τα αχλάδια
- 6 αχλάδια με το κοτσάνι τους, κατά προτίμηση κρυστάλλια
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 400-500ml γλυκό κρασί Σαμιώτικο (περίπου)
Για τη σάλτσα σοκολάτας και το σερβίρισμα
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125γρ. κρέμα γάλακτος
- Ψίχα από φιστίκια Αιγίνης ανάλατη και τριμμένη
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα αχλάδια προσεκτικά από τη φλούδα τους, κρατώντας το κοτσανάκι τους. Τα γυρίζετε ανάποδα και μ’ ένα μαχαίρι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το κάθε αχλάδι.
- Κόβετε ένα κομμάτι από τη βάση των αχλαδιών έτσι ώστε να στέκονται όρθια και τα τοποθετείτε μέσα σε μια κατσαρόλα, να χωράνε ίσα-ίσα. Αδειάζετε μέσα το γλυκό κρασί (πρέπει να τα σκεπάζει), προσθέτετε το κλαράκι της κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε με καπάκι και τα αφήνετε να ποσαριστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα βγάζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα για να μην λιώσουν.
- Ξαναβάζετε την κατσαρόλα με το κρασί στη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μείνει ελάχιστο και να γίνει σαν σιρόπι. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και το φυλάτε.
- Για τη σάλτσα σοκολάτας: Βάζετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, το τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως. Τέλος ανακατεύετε μέσα το σιρόπι του κρασιού κι αφήνετε να κρυώσει λίγο η σάλτσα.
- Για να σερβίρετε: Τοποθετείτε από ένα αχλάδι σε κάθε πιάτο και προσθέτετε από μια μπάλα παγωτού της επιλογής σας. Περιχύνετε τα αχλάδια και το παγωτό με σάλτσα σοκολάτας, πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε αμέσως.