Ούτε που θα νιώσετε την έλλειψης της ζάχαρη σε αυτή τη συνταγή. Τη θέση της έχει πάρει ο χυμός του σταφυλιού και λίγο σιρόπι αγάβης.
Υλικά για 1 βάζο μέτριο:
- 700γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
- 300γρ. σταφύλι σουλτανίνα
- 1 ξύλο κανέλας
- 5 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα σύκα ανοιγμένα στη μέση. Πολτοποιείτε τα σταφύλια στο μπλέντερ και τα ρίχνετε την κατσαρόλα με τα σύκα. Τα τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε την κανέλα και ξεκινάτε να ανακατεύετε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
- Ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει.
- Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το σιρόπι της αγάβης και λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού δίνοντας στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά. Προσοχή, δεν πρέπει να την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.
- Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες ψυγείο. Σε γενικές γραμμές όμως αυτή η μαρμελάδα λόγω του ότι δεν περιέχει ζάχαρη η οποία είναι άριστο συντηρητικό, αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από τη μαρμελάδα με ζάχαρη, γι’ αυτό το λόγο φτιάξτε μικρή ποσότητα και στην ανάγκη ξαναφτιάξτε.
2 comments
[…] http://www.sweetly.gr/2014/09/marmelada-syko-xoris-zahari/#more-3089 […]
Το προσθέτετε την ίδια στιγμή που ανακατεύετε τα τέσσερα μείγματα: του τυριού, τη σαντιγί, τη ζελατίνη και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέσα και το σιρόπι για να πάρει ροζ χρώμα το τελικό μείγμα. Ευχαριστώ!