Η Βούλα Λαγού είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα, άπιαστη νοικοκυρά, σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, αλλά πάντα χαμογελαστή και φοβερή παρέα. Πού νομίζετε πως έμοιασε ο Αντρέας μας; Πολλά έχει πάρει βέβαια και από τον μπαμπά Λαγό, αλλά τώρα το θέμα μας είναι η μουσταλευριά και η συγκεκριμένη είναι από σαμιώτικο μούστο και φτιαγμένη από τα χεράκια της Βούλας. Την απολαύσαμε φέτος την άνοιξη που πήγαμε στη Σάμο για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα στο νησί. Ευτυχώς η Βούλα φροντίζει να φυλάει όλο το χρόνο μούστο στον καταψύκτη της οπότε μπορεί και φτιάχνει μουσταλευριά όποτε θέλει. Ήταν εξαιρετική ακόμα και εκτός εποχής, αλλά πριν τη δοκιμάσω είπα να τη φωτογραφήσω καλού κακού και να που ήρθε η ώρα να μοιραστώ τη συνταγή της μαζί σας. Α, και μια φωτογραφία της Βούλας από την επίσκεψή μας στο θερμοκήπιο με τις ορχιδέες, γιατί η Σάμος να ξέρετε, παράγει και εξάγει ορχιδέες πρώτης ποιότητας!
Υλικά για 8 άτομα
- 5 κούπες μούστο
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
- Σουσάμι καβουρδισμένο
- Κανέλα
Εκτέλεση
- Βάζετε το μούστο σε μια κατσαρόλα και τον ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο. Παίρνετε στο χέρι ένα σύρμα και ξεκινάτε να ανακατεύετε συνέχεια και δυνατά για να μην σβολιάσει. Αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας πάντα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μισά καρύδια ανακατεύοντας να πάνε παντού. Μοιράζετε την κρέμα σε μπολ ή σε ποτήρια. Πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα καρύδια. Αφήνετε τη μουσταλευριά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σερβίρετε τη μουσταλευριά πασπαλισμένη με ψημένο σουσάμι και κανέλα.
Πώς γίνεται το κόψιμο ή καθάρισμα του μούστου
Αυτή την εποχή θα βρείτε σε λαϊκές, πρατήρια οίνου, κάβες κλπ. μούστο κομμένο ή καθαρισμένο. Αν όμως για κάποιο λόγο τον προμηθευτείτε ακαθάριστο θα χρειαστεί να τον καθαρίσετε μόνοι σας. Να ξέρετε πως για κάθε λίτρο φρέσκου μούστου χρειάζεστε 1 γεμάτη κουταλιά στάχτης από κάψιμο ξύλων σε τζάκι (καλό είναι να την έχετε κοσκινίσει πρώτα) ή ασπροχώματος. Ακόμη κι αυτά τα υλικά μπορεί να τα προμηθευτείτε από εκεί που θα πάρετε και το μούστο.
Θα βάλετε λοιπόν τη στάχτη ή το ασπρόχωμα στην ανάλογη ποσότητα με το μούστο που έχετε, μέσα σε ένα κομμάτι καθαρής γάζας και θα τη δέσετε σφιχτά σαν πουγκάκι.
Θα τη ρίξετε μαζί με το μούστο μέσα σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα και θα τη βάλετε σε μέτρια φωτιά. Καθώς ο μούστος θα βράζει θα ανεβαίνουν στην επιφάνειά του αφροί μαζί με μικροσωματίδια τα οποία θα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που θα δημιουργούνται. Αυτό θα γίνεται για αρκετή ώρα (πρέπει να πάρει τουλάχιστον 6-7 βράσεις ο μούστος) και κάποια στιγμή θα σταματήσει να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα στην επιφάνειά του. Στη φάση αυτή αφαιρείτε το σακουλάκι με τη στάχτη και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνεται το μούστο να ηρεμήσει και να κατασταλάξει για 2 ώρες. Τον μεταγγίζετε με προσοχή σε άλλο σκεύος πετώντας τα κατακάθια που έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Τώρα ο μούστος σας είναι έτοιμος για χρήση. Αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αμέσως μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μερικές ημέρες ή στην κατάψυξη για μήνες.