Μοιάζουν με τα αμέθυστα της Καλαμπάκας, μόνο που αυτά ζυμώνονται με ρετσίνα και δεν σιροπιάζονται, ούτε κυλιούνται στην καρύδα. Κρασάτη, σχεδόν άγλυκη ζύμη με γέμιση λουκούμι ή μαρμελάδα και καρύδι, ψημένη και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Αυτά είναι τα μεθυσμένα. Συνταγή της Σουλίτσας, της μαμάς της Ζωής από τη Θεσσαλονίκη.
Υλικά για 75 κομμάτια περίπου
- 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
- 1 ποτήρι ρετσίνα
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
για τη γέμιση
- λουκούμια ή μαρμελάδα
- καρύδια
Εκτέλεση
- Μέσα σε μια λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ξεχωριστή λεκανίτσα ανακατεύετε με αβγοδάρτη το καλαμποκέλαιο και το μέλι. Διαλύετε τη σόδα στη ρετσίνα και την προσθέτετε στο μίγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο. Αφήνετε το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μην την παραζυμώσετε, δεν χρειάζεται.
- Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ταψάκια ρηχά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι, την πλάθετε αρχικά σε μπάλα, την ανοίγετε στην παλάμη σας σαν πιτάκι, τοποθετείτε στο κέντρο ένα κομμάτι καρύδι (το μισό από ολόκληρη την ψίχα) και από πάνω το λουκούμι ή λίγη μαρμελάδα. Φέρνετε τη ζύμη από αριστερά και δεξιά πάνω από το λουκούμι και κλείνετε το πιτάκι να γίνει σαν μελομακάρονο περίπου.
- Αραδιάζετε τα μεθυσμένα στα ταψάκια το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνετε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, όχι να ροδίσουν. Τελειώνετε με όλη τη ζύμη και όλα τα υλικά, θα χρειαστεί να φουρνίσετε πολλά ταψιά.
- Αφήνετε να κρυώσουν τα μεθυσμένα και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Τα αραδιάζετε σε πιατέλα και επαναλαμβάνετε το ζαχάρωμα.