Τραγανές φωλιές από κανταΐφι που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο και κρύβουν στην αγκαλιά τους καβουρντισμένα αμύγδαλα και ψητά δαμάσκηνα. Θα τις σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι. Αλλά και βανίλια παγωτό να τους βάλετε ή σοκολάτα, πάλι δεν θα σας παραπονεθεί κανένας…
Υλικά για 8 άτομα:
Για τις φωλίτσες
- 200γρ. περίπου κανταΐφι
- 75γρ. βούτυρο λιωμένο
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα
Για τα δαμάσκηνα
- 1 κιλό δαμάσκηνα
- 200γρ. ζάχαρη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη ξυσμένη βανίλια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- ½ φλιτζάνι γλυκό κρασί Vinsanto ή άλλο της επιλογής σας.
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό καϊμάκι ή άλλο της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε και στεγνώνετε τα δαμάσκηνα. Τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Λαδώνετε ένα ταψάκι και τα αραδιάζετε μέσα μπρούμυτα. Ανακατεύετε τη βανιλίνη με τη ζάχαρη και περιχύνετε τα δαμάσκηνα στο ταψάκι. Προσθέτετε το νερό και ψήνετε τα δαμάσκηνα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα περιχύνετε με το κρασί. Κουνάτε λίγο το ταψάκι και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τα ξεφουρνίζετε και αφού τα μεταφέρετε σε μπολ τα διατηρείτε στο ψυγείο.
- Όσο ψήνονται τα δαμάσκηνα στο φούρνο ετοιμάζετε τις φωλιές σας. Εγώ χρησιμοποίησα ραμκέν για να τις φτιάξω (πυρίμαχα μπολ με διάμετρο 10εκ. για ατομικά σουφλέ). Αφρατεύετε με τα χέρια το κανταΐφι μέσα σε ένα ταψάκι. Αφού κάψετε το βούτυρο περιχύνετε το κανταΐφι και το δουλεύετε λίγο ακόμα. Ύστερα το χωρίζετε στα οκτώ και το τοποθετείτε στα ραμκέν. Καλύπτετε με το κανταΐφι τον πάτο και το ανασηκώνετε λίγο στα πλαϊνά δημιουργώντας φωλιές. Πασπαλίζετε τη φωλιά με τριμμένο αμύγδαλο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC και ψήνετε τις φωλιές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν.
- Για να σερβίρετε, τοποθετείτε 2 κομμάτια ψημένου δαμάσκηνου μέσα σε κάθε φωλίτσα μαζί με λίγο από το ζουμάκι τους. Από πάνω προσθέτετε από μια μπάλα παγωτό και ένα κομμάτι ακόμη δαμάσκηνο. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο και καβουρντισμένο αμύγδαλο.