Είναι πάρα πολύ νόστιμα αυτά τα μικρά γαλακτομπουρεκάκια και μοσχοβολάνε πορτοκάλι και βούτυρο. Υποτίθεται ότι η δόση είναι για 14 κομμάτια αλλά αν σας ζητήσουν δεύτερο και τρίτο κομμάτι, φτάνουν μετά βίας για 5 άτομα, οπότε κανονιστείτε. Πάντως να ξέρετε όσο πιο φρέσκα τόσο καλύτερα.
Υλικά για 14 κομμάτια:
- 7 φύλλα κρούστας
- 100γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για την κρέμα:
- 500ml γάλα
- 125ml χυμό πορτοκαλιού
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 30γρ. κορν φλάουρ
- 50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 3-4 φέτες πορτοκάλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό την κανέλα και τις φέτες του πορτοκαλιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.
- Μέσα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, το γάλα, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
- Μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί λίγο ξεκινάτε και ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση. Προσθέτετε τότε στην κρέμα το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Βάζετε μπροστά σας τα φύλλα κατά μήκος και με μια κάθετη τομή τα χωρίζετε στη μέση. Αραδιάζετε όλες τις λωρίδες των φύλλων τη μια πάνω στην άλλη.
- Με ένα πινέλο αλείφετε την πρώτη λωρίδα φύλλου, τοποθετείτε στο κάτω μέρος της μια γενναία κουταλιά της σούπας κρέμα, φέρνετε από αριστερά και από δεξιά τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και μετά ξεκινάτε και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και αραδιάζετε τα γαλακτομπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι που θα τα χωράει ακριβώς. Αλείφετε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
- Αφήνετε το γαλακτομπουρεκάκια 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν τα σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο τους. Καλό είναι να τα σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρά!