Ένα γλυκό να το φας στο ποτήρι! Που γεμίζει με κρέμα πατισιέ αρωματισμένη με λεβάντα και σερβίρεται με κατακόκκινο coulis και φρέσκες φράουλες. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για επιδόρπιο συνώνυμο της άνοιξης.
Υλικά για 6 άτομα:
- 500ml γάλα
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό λεβάντα αποξηραμένη
- 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αβγά
- 50γρ. κορν φλάουρ ή 25γρ. αλεύρι και 25γρ. κορν φλάουρ
Για το coulis
- 500γρ. φράουλες ή μίγμα από κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα)
- 250γρ. άχνη ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας μπράντι, ρούμι λευκό ή ούζο
Για το σερβίρισμα
- Φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση
- Για το coulis: Βράζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν τα φρούτα και να χάσει τον όγκο του το μίγμα κατά το μισό περίπου. Ανακατεύετε μέσα το ποτό της επιλογής σας και περνάτε τη σάλτσα από σίτα. Αφήνετε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον.
- Βάζετε το γάλα να πάρει μια βράση με τη λεβάντα. Το αφήνετε να κρυώσει και το στραγγίζετε.
- Βάζετε ξανά στη φωτιά το αρωματισμένο γάλα με λίγη από τη ζάχαρη. Στο μεταξύ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και λίγο από το γάλα. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και εξακολουθείτε να χτυπάτε σταθερά. Όταν αχνίσει καλά το γάλα στην κατσαρόλα, το ρίχνετε στο μείγμα των αβγών και ανακατεύετε δυνατά.
- Μεταφέρετε όλο το μίγμα ξανά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε με μαρίζ πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να κοχλάσει η κρέμα. Περνάτε την κρέμα από σίτα για να γίνει βελούδινη και τη μοιράζετε σε ποτηράκια.
- Όταν κρυώσουν οι κρέμες τις περιχύνετε με coulis που φτιάξατε και τις αφήνετε ψυγείο. Σερβίρετε γαρνίροντας με φρέσκες φράουλες.
Τι είναι το coulis?
Coulis είναι όρος της γαλλικής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής. Πρόκειται για ελαφριά σάλτσα που προκύπτει από βρασμένα και αλεσμένα φρούτα ή λαχανικά.