Μια εναλλακτική τάρτα με υπέροχη τριφτή ζύμη και γέμιση που σου αφήνει τη γεύση του καλοκαιριού στο στόμα.
Τα ζήλεψα αυτά τα σύκα Μαρκοπούλου μόλις τα είδα στο μανάβη. Άπλωσα το χέρι και τα έβαλα στο καλάθι μου χωρίς καλά καλά να έχω αποφασίσει τι ακριβώς θα έκανα μαζί τους. Μέχρι να φτάσω σπίτι είχα καταλήξει σε γαλέτα, galette γαλλιστί. Η galette αν δεν γνωρίζετε, είναι μια casual, ασύμμετρη εκδοχή της τάρτας που φτιάχνεις πολύ πρόχειρα, χωρίς τη βοήθεια ταρτιέρας και μέσα της κλείνεις αλμυρή ή γλυκιά γέμιση, ανάλογα τα γούστα και την περίσταση. Εκτός από φρέσκα σύκα αποφάσισα να της προσθέσω και τυρί κρέμα στη γέμιση γιατί ήμουν τόσο σίγουρη πως η φρέσκια γεύση του θα τους ταίριαζε γάντι. Αφού έφτιαξα τη βουτυράτη ζύμη μου, προσθέτοντας και γιαούρτι αυτή τη φορά, την άνοιξα σε φύλλο πάνω σε χαρτί ψησίματος. Ύστερα έπλυνα καλά τα σύκα και χωρίς να τα καθαρίσω από τη φλούδα, τα έκοψα σε φέτες και τα έστρωσα πάνω από ένα λεπτό στρώμα κρέμας τυριού που γλύκανα με μέτρο και αρωμάτισα με μοσχολέμονα. Χωρίς ίχνος υπερβολής, έγινε υπέροχη! Τόσο φρέσκια και αρωματική, τόσο γρήγορη κι εύκολη που αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς, όσο υπάρχουν φρέσκα σύκα ακόμη. Περιμένω τη γνώμη σας…
Για τη ζύμη
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25γρ. ζάχαρη
- ½κουτ. γλυκού αλάτι
- 175γρ. βούτυρο LURPAK σε κυβάκια και θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 αβγό μεγάλο
- 90γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
Για τη γέμιση
- 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ARLA
- ξύσμα από ένα λάιμ και χυμό από το μισό
- 50γρ. ζάχαρη
- 550γρ. σύκα
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνετε το αβγό σε ένα μπολ και χτυπάτε ελαφρά με σύρμα. Προσθέτετε το γιαούρτι και χτυπάτε λίγο ακόμα να ενωθούν.
- Προσθέτετε το μίγμα του αβγού στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν όλα τα υλικά και να φτιάξετε μαζί τους μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετείτε στο κέντρο ενός κομματιού χαρτιού ψησίματος. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα οβάλ φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ και το απλώνετε πάνω στη ζύμη αφήνοντας περιθώριο 3 δάχτυλα από την άκρη της ζύμης περιμετρικά.
- Πλένετε και στεγνώνετε τα σύκα, τα κόβετε κάθετα στη μέση και μετά το κάθε μισό στα τρία ή στα τέσσερα (ανάλογα το μέγεθος του σύκου) έτσι ώστε να παίρνετε 6 ή 8 κομμάτια από κάθε σύκο. Τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα ξεκινώντας από το κέντρο και προχωρώντας προς τα έξω.
- Με τη βοήθεια του χαρτιού φέρνετε τα κενά τμήματα ζύμης πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζετε τα σύκα και τη ζύμη με λίγη ζάχαρη και μεταφέρετε τη galette μαζί με το χαρτί σε ρηχό ταψί ψησίματος.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε τη γαλέτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Όση δεν φαγωθεί αμέσως τη διατηρείτε στο ψυγείο.