Θυμίζει στη γεύση σάμαλι, αλλά είναι λιγότερο σιροπιασμένος και μοσχοβολάει βούτυρο και μαστίχα. Φτιάχνεται δε τόσο εύκολα και γρήγορα που δεν θέλει και δεύτερη σκέψη. Δοκιμάστε τον σήμερα κιόλας. Αν του βάλετε προίκα στο πιάτο και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, θα βρείτε περισσότερους επίδοξους εραστές!
Υλικά για ένα ταψάκια διαστ. 25Χ35εκ.
- 300γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100γρ. σουσάμι+λίγο επιπλέον για το τελείωμα
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 100γρ. ζάχαρη
- 150γρ. βούτυρο Lurpak (μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300γρ. γιαούρτι
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
- 400γρ. ζάχαρη
- 400γρ. νερό
- Το χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνετε ένα ταψί 25Χ35εκ.
- Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 7 λεπτά και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Ρίχνετε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το σουσάμι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το ξύσμα του λεμονιού.
- Προσθέτετε το γιαούρτι, το βούτυρο και ανακατεύετε με σπάτουλα στην αρχή και με το χέρι στη συνέχεια να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Το αδειάζετε στο βουτυρωμένο ταψάκι και το ισιώνετε με το χέρι να πάει παντού και να έχει ομοιόμορφο πάχος, γύρω στο 1 δάχτυλο.
- Ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου να πάρει χρώμα. Σβήνετε το φούρνο.
- Το ξεφουρνίζετε και ζεστό όπως είναι το χαράζετε πρώτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και μετά το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα της σούπας να πάει παντού. Το αφήνετε να μείνει 5 λεπτά ακόμη στο ζεστό φούρνο πριν το βγάλετε και αφήσετε να κρυώσει.
- Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
1 comment
Very informative blog.
I would like to thank you for the information.