Όταν ενώσεις την μπανάνα με toffee, σάλτσα καραμέλας δηλαδή, παίρνεις δώρο ένα banoffee. Παραλλαγή του κλασσικού εγγλέζικου γλυκού που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 σε ένα εστιατόριο του Sussex για να αποκτήσει πολλούς φαν και μεγάλη φήμη διεθνώς. Η μαμά συνταγή θέλει το γλυκό φτιαγμένο από σπασμένα μπισκότα, καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, μπανάνες και χτυπημένη κρέμα. Σαν κόλαση δεν ακούγεται; Δική μας λοιπόν, αλλά σε παραλλαγή…
Υλικά:
- 3-4 μπανάνες κομμένες σε φέτες
Για τη βάση
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου digestive
- 1 κουτ. σούπας κακάο
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
- 100γρ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος καλά ζεσταμένη
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
Για την επικάλυψη
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 βανίλια
- λίγο ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Βάζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ μαζί με το κακάο και την κανέλα και χτυπάτε να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε το μέλι και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε για λίγο ακόμη να γίνει ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Στρώνετε το μείγμα σε ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά της έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα κέλυφος. Αν θέλετε την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει, αλλιώς τη βάζετε κατευθείαν στο ψυγείο.
- Ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: ρίχνετε τη ζάχαρη σε ένα ανοξείδωτο τηγάνι με βαρύ πάτο και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται πρώτα περιμετρικά του τηγανιού, παίρνετε το τηγάνι στο χέρι και αρχίζετε να το κουνάτε με κυκλικές κινήσεις, το ξανακουμπάτε στη φωτιά και πάει λέγοντας μέχρι να καραμελώσει όλη η ζάχαρη στο τηγάνι και να κάνει φουσκάλες.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας πολύ ζωηρά με σύρμα. Ανακατεύετε για λίγο ακόμη και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί στη σάλτσα. Αφήνετε να κρυώσει.
- Στρώνετε την κρύα σάλτσα καραμέλας πάνω στο κρύο μπισκότο και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τις φέτες της μπανάνας.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια να γίνει σφιχτή σαντιγί και την απλώνετε πάνω από τις μπανάνες. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο να δέσει η καραμέλα.
- Τέλος διακοσμείτε με ξύσμα σοκολάτας και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.
Tip1 Αν θέλετε να κάνετε το banoffee σας τούρτα όπως στη φωτογραφία και να το σερβίρετε σε πιατέλα, τότε θα πάρετε ένα τσέρκι (ταψάκι χωρίς πάτο) και από κάτω θα του βάλετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το οποίο θα μαζέψετε και θα στερεώσετε γύρω γύρω από το τσέρκι. Έπειτα θα το τοποθετήσετε πάνω σε ρηχό ταψάκι για να συνεχίσετε τη διαδικασία όπως περιγράφεται στην εκτέλεση της συνταγής. Στο τέλος, όταν θα θέλετε να σερβίρετε, θα τοποθετήσετε το τσέρκι μαζί με το γλυκό πάνω σε πιατέλα, θα αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο ξεκολλώντας το προσεκτικά και τραβώντας το κάτω από το γλυκό και στο τέλος θα αφαιρέσετε και το τσέρκι.
Tip2 Αντί να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα καραμέλας, μπορείτε να κάνετε από την προηγούμενη μέρα το εξής: Να πάρετε 1-2 κονσέρβες με ζαχαρούχο γάλα, να τους αφαιρέσετε το χαρτί, να τις βάλετε σε μια κατσαρόλα με νερό και να τις σιγοβράσετε για 3 ώρες τουλάχιστον, φροντίζοντας να ανανεώνετε συχνά το νερό που εξατμίζεται γιατί πρέπει οι κονσέρβες να είναι συνεχώς σκεπασμένες όσο βράζουν. Μετά θα αφήσετε να κρυώσει εντελώς πριν τις ανοίξετε και τις χρησιμοποιήσετε. Αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, τότε κάντε το για περισσότερες κονσέρβες κι αφήστε τις στην άκρη για τα επόμενα γλυκά σας. Δεν θα πάθουν τίποτα.
2 comments
Δοκιμή με την πρώτη ευκαιρία
Δοκιμή με την πρώτη ευκαιρία!