Πιο γλυκό, γίνεται. Πιο εντυπωσιακό γίνεται. Πιο κομψό γίνεται. Πιο ελληνικό γλυκό όμως από το γαλακτομπούρεκο δεν γίνεται. Κι αν σου βγει καλό το άτιμο το έχεις μεγάλο καμάρι. Εγώ το πέτυχα επιτέλους!
Υλικά για 12-14 άτομα:
- 500γρ. φύλλο κρούστας
- 200γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για την κρέμα
- 1.250ml γάλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 αβγά
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
Για το σιρόπι
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- το χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το γάλα, τη μαστίχα και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
- Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τότε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
- Στρώνετε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα σουρώνετε έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.
- Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.
- Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (ρόμβους, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.
- Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι απλώς να πάρει χρώμα.
- Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 8 λεπτά , μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.
- Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το περιχύνετε με το ζεστό ακόμη σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα. Μάλιστα όταν είναι ακόμα χλιαρό, είναι άλλο πράμα!