Σίγουρα έχετε κεραστεί τέτοια αχλαδάκια. Ίσως να σας τα έφεραν και πεσκέσι από κάποιο ταξίδι φίλοι και γνωστοί μέσα σε χάρτινο κουτί. Αμυγδαλωτά ζυμωμένα με ασπρισμένο και τριμμένο αμύγδαλο και σιρόπι αρωματισμένο με ανθόνερο, κάποιες φορές και μαστίχα, πικραμύγδαλο, λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι. Είναι πλασμένα σε σχήμα αχλαδιού, κυλισμένα σε ζάχαρη άχνη κι έχουν ένα γαρίφαλο μπηγμένο στην κορφή. Σε πολλά μέρη τα προσφέρουν σαν κέρασμα σε γάμους αλλά και χαρές γενικότερα. Μπορείτε να τα φτιάξετε εύκολα και απλά. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται ψήσιμο.
Υλικά για 30 τεμ.
- 500γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο
- 200γρ. ζάχαρη
- 100γρ. νερό
- 6 κουτ. γλυκού ανθόνερο
Για τη διακόσμηση
- 30 γαρίφαλα (καρφάκια)
- 100γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Περνάτε τα αμύγδαλα από το μούλτι σε δύο δόσεις και τα ρίχνετε σε μπολ.
- Κάνετε ένα σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά και στο τέλος ανακατεύετε μέσα το ανθόνερο και μεταφέρετε το σιρόπι σε κρύο σκεύος. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Ρίχνετε το σιρόπι στο τριμμένο αμύγδαλο σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα μίγμα ομοιογενές ίσα να πλάθεται. Ίσως δεν χρειαστεί όλο το σιρόπι. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
- Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κυλίνδρους που στο τέλος ισιώνετε την κάτω πλευρά ώστε να μπορούν να κάθονται όρθια και τσιμπώντας το πάνω μέρος με τα δάχτυλά σας δίνετε σχήμα αχλαδιού στα αμυγδαλωτά.
- Τα βουτάτε σε άχνη ζάχαρη και τα αραδιάζετε σε ταψάκι. Μπήγετε από ένα γαρίφαλο στο πάνω μέρος και τα αφήνετε να στεγνώσουν πριν τα κλείσετε σε κουτί.