Τραγανή ζύμη μπισκότου αλειμμένη με ένα στρώμα σπιτικής μαρμελάδας μήλου, αφράτη κρέμα από πάνω και μια λεπτή στρώση φρέσκων μήλων. Αυτές οι ταρταλέτες είναι σκέτη απόλαυση. Αντί για ατομικές ταρταλέτες μπορείτε να φτιάξετε και μια μεγάλη τάρτα αν προτιμάτε, είναι εξίσου υπέροχη!
Υλικά για 7-8 ταρταλέτες
Για την κρέμα
- 500γρ. γάλα
- 2αβγά + 1 κρόκο
- 60γρ. κορν φλάουρ
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
Για τη ζύμη
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο Lurpak σε κυβάκια
- 80γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 6 κουτ. σούπας μαρμελάδα μήλο
- 2 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
- λίγο βούτυρο Lurpak λιωμένο
- άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι να πάρει βράση. Με τον αβδοδάρτη χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ασπρίσουν.
- Μόλις πάρει βράση το γάλα το ρίχνουμε στο μπολ, ενσωματώνουμε κι επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με μαρίζ μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε το βούτυρο. Περνάμε την κρέμα από σήτα για τυχόν γρομπαλάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ κάνουμε λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε εκεί το βούτυρο, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη. Ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα κι όταν γίνουν ψιχουλιαστό μίγμα ρίχνουμε το αβγό και ομογενοποιούμε τη ζύμη με ένα γρήγορο ζύμωμα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 60-62γρ. και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους. Τις προσαρμόζουμε σε ατομικές φόρμες τάρτας και με την ανάποδη ενός μαχαιριού κόβουμε το περίσσευμα τριγύρω.
- Αφήνουμε τις φορμίτσες στην κατάψυξη και στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα και κόβουμε τα μήλα στα 4, αφαιρούμε τα κουκούτσια και μετά τα κόβουμε τα κομμάτια σε λεπτές φέτες.
- Βγάζουμε τις ταρταλέτες από την κατάψυξη, απλώνουμε στη βάση τους από μια γενναία κουταλιά μαρμελάδα μήλου και μετά μια στρώση κρέμας. Στο τέλος απλώνουμε από πάνω σαν βεντάλια τις λεπτές φέτες του μήλου. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Ψήνουμε τιςταρταλέτες στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα τόσο η βάση όσο και η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε τις ταρταλέτες και μετά από λίγο τις ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουνπάνω σε σχάρα.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε διακοσμούνε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη.