Σε αυτή την πίτα τα μήλα είναι σοταρισμένα και κρύβονται κάτω από μια υπέροχα τριφτή και τραγανή ζύμη. Εγγλέζικο στιλ πίτας που το λένε και κραμπλ και φτιάχνεται με όλων των ειδών τα φρούτα. Δεν κόβεται σε ωραία κομμάτια όπως οι περισσότερες πίτες, γι’ αυτό και θα τη σερβίρετε με ένα μεγάλο κουτάλι στα πιάτα. Μην στεναχωριέστε, δεν θα σας παραπονεθεί κανείς για το ακανόνιστο κομμάτι του εκτός κι αν είναι μικρό. Αν μάλιστα του βάλετε και μια μπάλα παγωτό βανίλια από δίπλα, άχνα δεν θα βγάλει. Πάμε στοίχημα;
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 26εκ. ή 4 ατομικά σκεύη
- 5 μήλα μέτριου μεγέθους κομμένα σε κύβους
- 70γρ. ζάχαρη καστανή
- 50γρ. βούτυρο
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
Για το κράμπλ αμυγδάλου
- 100γρ. βούτυρο σε κύβους
- 150γρ. αλεύρι μαλακό
- 100γρ. ζάχαρη καστανή + λίγο επιπλέον
- 50γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε πούδρα
Εκτέλεση:
- Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε κύβους. Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει καλά, ρίχνετε το βούτυρο και όταν τσιτσιρίσει προσθέτετε τα μήλα και σοτάρετε για μερικά λεπτά να μαλακώσουν.
- Ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για λίγο ακόμη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Απλώνετε τα μήλα σε πυρίμαχο σκεύος ή τα μοιράζετε σε ατομικά ραμκέν.
- Για το κραμπλ: Βάζετε το αλεύρι σε μπολ και προσθέτετε το βούτυρο. Ξεκινάτε να τρίβετε μεταξύ τους τα υλικά χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων σας, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτετε τη ζάχαρη και την πούδρα αμυγδάλου και συνεχίζετε ανακατεύοντας και πιέζοντας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια τριφτή ζύμη. Την αφήνετε στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Όταν ο φούρνος πιάσει θερμοκρασία βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνετε πάνω από τα μήλα έτσι ώστε να σκεπαστούν παντού. Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Ξεφουρνίζετε και αφήνετε την πίτα να κρυώσει πριν τη σερβίρετε. Μια μπάλα παγωτό βανίλια στο πιάτο την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.