Καρυδάτα ενωμένα μεταξύ τους με μια βουτυρόκρεμα αρωματισμένη με καφέ. Με άλλα λόγια καρυδάτοι εργολάβοι, με άψογη εμφάνιση και ισορροπημένη γλύκα, που θα γίνουν εύκολα το αγαπημένο κέρασμα των καλεσμένων σας σε κάθε μικρή ή μεγάλη γιορτή του σπιτιού σας. Μην τα φοβηθείτε, φτιάχνονται πανεύκολα και με απόλυτη επιτυχία!
Υλικά για 35-40 κομμάτια περίπου
- 250γρ. καρυδόψιχα
- 3 ασπράδια αβγών
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 βανιλίνη
Για τη βουτυρόκρεμα:
- 125γρ. βούτυρο Lurpak
- 250γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού καφές στιγμιαίος
- 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή κονιάκ
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι και το χυμό λεμονιού στον κάδο του μίξερ να χτυπηθούν για 5 λεπτά περίπου και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα με κορυφές. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που θα στέκεται πολύ καλά.
- Στο μεταξύ τρίβουμε τα καρύδια μαζί με το κορν φλάουρ και τη βανιλίνη στο μούλτι για να γίνουν πούδρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνουμε στο χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης. Ενσωματώνουμε την πούδρα των καρυδιών στη μαρέγκα σε 2-3 δόσεις και με απαλές κινήσεις για να μην σπάσει η μαρέγκα.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κόβουμε πάνω στο χαρτί ψησίματος στρογγυλές ροζέτες πλάτους 3 εκ. περίπου, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν λίγο και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τα ταψιά σε δύο διαφορετικές σκάλες και ψήνουμε τα καρυδάτα όλα μαζί στον προθερμασμένο φούρνο για 15-18 λεπτά, όχι παραπάνω.
- Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεκολλήσουμε από τα χαρτιά για να μην διαλυθούν.
- Για τη βουτυρόκρεμα: Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη. Όταν ενσωματωθεί, σταματάμε το μίξερ, καθαρίζουμε τα πλαϊνά από την άχνη φέρνοντας τα στο κέντρο και προσθέτουμε τον καφέ διαλυμένο στην κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε λίγο ακόμη να ομογενοποιηθεί και μεταφέρουμε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Κόβουμε από μια μικρή ποσότητα βουτυρόκρεμας (όσο ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου) στο κέντρο των μισών καρυδάτων και τα σκεπάζουμε στρίβοντας και πιέζοντας πάνω τους ένα από τα υπόλοιπα καρυδάτα.
- Όταν τα σκεπάσουμε όλα τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν πριν τα βγάλουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
To καλό γλυκό αξίζει Lurpak