Όταν η ζωή φέρνει στην πόρτα σου πολλά λεμόνια δεν μπορείς να μη σκεφτείς να φτιάξεις ένα σωρό γλυκά με λεμόνι. Ένα αφράτο ρολό παντεσπάνι ας πούμε, μπορεί κάλλιστα να γεμιστεί με lemon curd, να σκεπαστεί με λίγη άγλυκη σαντιγί και να σερβιριστεί με κεράσια και ξύσμα λεμονιού. Τι όχι;
Υλικά:
- 5 αβγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 2 βανιλίνες
Για την κρέμα λεμονιού:
- 150ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 2 λεμόνια
- 125γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους αβγών
- 2 αβγά ολόκληρα
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 πρέζα αλάτι
- 85γρ. αγελαδινό βούτυρο σε κυβάκια
Για τη διακόσμηση:
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- μερικά κεράσια
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου μας.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα όμοιου πάχους και σχήματος
- Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
- Το βγάζουμε από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ψησίματος και αφού ξεκολλήσουμε προσεκτικά το χαρτί με το οποίο το ψήσαμε μαζί, το τυλίγουμε ρολό μαζί με το καθαρό χαρτί. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε λίγο νερό και ακουμπάμε πάνω του ένα μεταλλικό μπολ που θα εφάπτεται καλά. Ετοιμάζουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί. Ρίχνουμε στο μπολ το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τα αβγά και τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Ανακατεύουμε με αβγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει καλύτερα. Θα τραβήξουμε την κρέμα από τη φωτιά όταν ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα κρέμα σε πιάτο θα μπορεί να κρατά το σχήμα της.
- Περνάμε την κρέμα από σουρωτήρι και τη ρίχνουμε σε μπολ Όταν κρυώσει την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Διατηρείται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε κι αυτή στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και το ξανατυλίγουμε σε ρολό. Το τοποθετούμε σε μακρόστενη πιατέλα με τη ραφή από κάτω, απλώνουμε πάνω του την σαντιγί και διακοσμούμε με ξύσμα λεμονιού και κεράσια.