Κλασικό αγγλοσαξωνικό κέικ με χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα και βάσεις στο μεσαίωνα που όσο μένει να ωριμάσει, τόσο καλύτερο γίνεται. Πρόκειται μια ιδιαίτερη παρασκευή που ψήνεται σε μπεν μαρί στο φούρνο ή σε κατσαρόλα, μέσα σε στρογγυλό μεταλλικό σκεύος χωρίς τρύπα στη μέση. Η προσθήκης αλκοόλ, ξερών φρούτων και ζάχαρης μπορεί να διατηρήσει την πουτίγκα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τυλιγμένη μέσα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα. Οι θεωρίες για την ιστορία της είναι πολλές, όσοι και οι τρόποι παρασκευής της. Ο συγκεκριμένος είναι εύκολος και πρακτικός και το αποτέλεσμα ιδιαίτερα γευστικό.
Υλικά
- 175ml μαύρο ρούμι ή μπράντι
- 175γρ. σταφίδες ξανθές
- 150γρ. σταφίδες μαύρες
- 150γρ. χουρμάδες αποπυρηνωμένοι και κομμένοι σε κομματάκια
- 100γρ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
- 100γρ. κόντιτα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 150γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 250γρ. ζάχαρη καστανή
- 5 αβγά
- 100ml γάλα πλήρες
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 250γρ. ζάχαρη
- 60γρ. νερό
- 100γρ. κρέμα γάλακτος
- 50γρ. βούτυρο
- 50γρ. μπράντι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα ξερά φρούτα προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το μπράντι και αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά κι αφού ενσωματωθούν ρίχνουμε και το γάλα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύουμε το μίγμα των ξερών φρούτων μαζί με το ποτό.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές φόρμες ή μεταλλικά μπολ και βάζουμε μέσα το μίγμα το οποίο πρέπει να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση της φόρμας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με 2 στρώματα μεμβράνης.
- Βάζουμε τη φόρμα σε γάστρα ή βαθύ ταψί και προσθέτουμε καυτό νερό από το βραστήρα να καλύπτει τη φόρμα λίγο κάτω από τη μέση και ψήνουμε την πουτίγκα στο μπεν-μαρί σε μεσαία προς δυνατή φωτιά για περίπου 3 ώρες. Διατηρούμε τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας προσθέτοντας νερό όταν είναι απαραίτητο.
- Τσεκάρουμε ότι η πουτίγκα μας έχει ψηθεί μπήγοντας ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό. Την αφήνουμε να κρυώσει εκτός κατσαρόλας και την ξεφορμάρουμε σε σύρμα να κρυώσει.
- Σερβίρουμε την πουτίγκα σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα καραμέλας.
- Για την σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι, κουνάμε την κατσαρόλα να βραχεί η ζάχαρη (αποφεύγουμε να ανακατέψουμε με κουτάλι) και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα η καραμέλα μας. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος καυτή στην καραμέλα και ανακατεύουμε έντονα με αβγοδάρτη πάνω στη φωτιά να ομογενοποιηθεί. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το βούτυρο και το ποτό και ανακατεύουμε δυνατά. Αφήνουμε να κρυώσει. Τη διατηρούμε στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε λίγο όταν θέλουμε να σερβίρουμε.
1 comment
.