Η κυρία Κατερίνα Μαραγκού είναι η μητέρα της καλύτερής μου φίλης κι αυτή η τυρόπιτα είναι το γλυκό που δεν έλειπε ποτέ από το πασχαλινό τραπέζι της. Το φτιάχνουν οι καθολικοί του νησιού και είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές πασχαλινές συνταγές τους. Μοιάζει πολύ με την σιφνέικη μελόπιτα. Εδώ βέβαια το μέλι αντικαθίσταται με ζάχαρη όμως τα πράγματα είναι πιο πλούσια και η πίτα εμπλουτίζεται με αμύγδαλα και μπόλικο σουσάμι. Δεν έβλεπα την ώρα να τελειώσουμε με το φαγητό μέχρι να εμφανιστεί στο τραπέζι η τυρόπιτα της κυρίας Κατερίνας. Φέτος την έφτιαξα κι εγώ!
Υλικά για 1 μεγάλο ταψί
- 1 κιλό μυζήθρα ή γλυκιά τυροβολιά Σύρου
- 5 μεγάλη ή 6 μέτρια αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- το χυμό ενός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 350γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
- σουσάμι καβουρντισμένο για το πασπάλισμα
- 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό μέλι (προαιρετικά)
- 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
- βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύετε σε βαθιά λεκάνη με το χέρι το τυρί, τα αβγά, το μπέικιν πάουντερ, το πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός) και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι και την κανέλα. Εάν είναι πολύ αραιό το μείγμα προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα μέτριο ταψί και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
- Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνετε το ζεστό μέλι.