Τα περισσότερα Πάσχα της ζωής μου τα έχω περάσει στη Σύρο. Εκεί λοιπόν, η μαμά της συνονόματης φίλης μου, της Ιωάννας κάθε Πάσχα φτιάχνει μια γλυκιά τυρόπιτα χωρίς βάση και στέγη, με φρέσκα γλυκιά μυζήθρα, κάμποση ζάχαρη, μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού, τριμμένο αμύγδαλο και πολλά αβγά. Τη λέει γλυκιά τυρόπιτα και είναι ένα υπέροχο γλυκό, από το οποίο μόνο ένα μικρό κομμάτι αντέχεις να φας γιατί είναι πολύ βαρύ πραγματικά. Πεθαίνω όμως για χάρη του… Φέτος το Πάσχα δεν θα πάω Σύρο, αλλά γλυκιά τυρόπιτα θα φάω γιατί θα τη φτιάξω μόνη μου. Σε παραλλαγή φυσικά. Η δικιά μου λόγω μελιού είναι μια τυρόπιτα με μέλι σε βάση από μπισκότο ή πιο απλά μια μελόπιτα…
Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 23εκ.
για τη βάση
- 220γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 90γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Για τη γέμιση
- 700γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150γρ. μέλι
- 100γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 5 αβγά
Για τη διακόσμηση
- 100 γρ. μέλι
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το τριμμένο μπισκότο με την κανέλα, το λιωμένο βούτυρο και το μέλι μέχρι να γίνουν ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
- Τοποθετείτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από ένα τσέρκι διαμ. 23εκ., το στερεώνετε στα εξωτερικά τοιχώματα του τσερκού και το τοποθετείτε μέσα σε ένα ρηχό ταψί. Στρώνετε με το μείγμα του μπισκότου τον πάτο από αλουμινόχαρτο του τσερκιού.
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε με μίξερ χειρός το ανθότυρο με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός των αβγών μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος ρίχνετε τα αβγά ένα ένα στο μείγμα σας συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθεί το πρώτο, ρίχνετε το επόμενο και πάει λέγοντας.
- Αδειάζετε το μείγμα πάνω από τη βάση από μπισκότο και ψήνετε τη μελόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε το γλυκό άλλα 10 λεπτά μέσα. Μετά το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί το ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αφαιρώντας πρώτα το τσέρκι και τραβώντας στο τέλος προσεκτικά το αλουμινόχαρτο. Περιχύνετε με λίγο μέλι.
- Σερβίρετε το cheesecake κόβοντας τρίγωνα κομμάτια τα οποία περιχύνετε με επιπλέον μέλι αν το επιθυμείτε.