Απίθανα και πολύ εύκολα τσουρέκια. Όχι γρήγορα όμως… Αλλά… χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ, χωρίς κόπο. Και χωρίς βιασύνη επίσης, μόνο με υπομονή και ηρεμία. Ζυμώνεις από την προηγούμενη το βράδι, αφήνεις τη ζύμη όλη νύχτα στο ψυγείο να ωριμάσει αργά και με την ησυχία της και το πρωί, πλάθεις με ευκολία χωρίς να σου κολλά στα χέρια η ζύμη, ξαναφουσκώνεις, αβγώνεις και ψήνεις. Με σίγουρη επιτυχία!
Υλικά για 4 μέτρια τσουρέκια
- 1150 γρ. αλεύρι δυνατό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ μαστίχα
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 4 αυγά
- 440 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο Lurpak
- 500 ml γάλα
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι
- λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ τα χέρια μας και τον πάγκο
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο multi τη μαστίχα με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και 2 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, το μίγμα της μαστίχας, το μαχλέπι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει, προσέχοντας μην κάψει το γάλα. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Κατεβάζουμε το μίγμα του γάλακτος από την φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και το μίγμα των αβγών. Ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά μας.
- Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα των υγρών λίγο λίγο στο αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
- Όταν το ζυμάρι αρχίζει να ξεκολλάει από το μπολ και σφίξει λίγο το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
- Δυο ώρες αργότερα η ζύμη θα έχει υπερδιπλασιαστεί. Της κάνουμε 2-3 διπλώματα να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο την χωρίζουμε στα τέσσερα. Το κάθε τέταρτο το χωρίζουμε στα 3 ή στα 2 και τα πλάθουμε σε κορδόνια που μετά πλέκουμε σε πλεξούδες.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Χτυπάμε ένα κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και ψήνουμε ένα ένα τα ταψιά για 10 λεπτά. Ύστερα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Ξεφουρνίζουμε τα τσουρέκια κι αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθούν τρυφερά.