Αφράτα, ζουμερά και ανάλαφρα όσο δεν φαντάζεσαι, αυτά τα κεκάκια καρότου δεν περιέχουν καμιά λιπαρή ουσία στη ζύμη τους, χρειάζονται ελάχιστο αλεύρι και είναι φτιαγμένα με τριμμένα καρύδια και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα που τα απογειώνουν γευστικά. Λίγη καραμελένια κρέμα τυριού στην κορυφή που στέκει το καρύδι, λίγη σάλτσα καραμέλας και τα υπέροχα αυτά κεκάκια είναι έτοιμα να συνοδεύσουν και να συνοδευτούν από ένα φλιτζάνι φρεσκοφτιαγμένο καφέ. Ιδανικός είναι ένας μονοποικιλιακός καφές 100% Arabica και μέτριου καβουρντίσματος όπως ο Colombia Nariño των Starbucks.
Για να έχετε στο φλιτζάνι σας το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, φροντίστε ο καφές να είναι φρεσκοκομμένος, ανάλογα με τη μηχανή του καφέ που έχετε στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος να τον φτιάξετε είναι με πρέσα. Υπολογίζετε 2 κουταλιές αλεσμένο καφέ για κάθε 180 ml νερού. Αν θέλετε τον καφέ σας πιο ελαφρύ, χρησιμοποιήστε την ίδια αναλογία και αραιώστε τον μετά με ζεστό νερό. Το νερό να είναι φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο στους 90°-96°C. Ρίξτε το καυτό πάνω από τον καφέ και σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος με το καπάκι της πρέσας χωρίς να πιέσετε το έμβολο. Περιμένετε 4 λεπτά και μετά κατεβάζετε το έμβολο να πάει στο κάτω μέρος το κατακάθι και να μείνει πάνω ο καφές. Τον σερβίρετε αμέσως σε φλιτζάνι. Μια μπουκιά από αυτά τα muffins καρότου, μια γουλιά καφέ και βιώστε τη μέγιστη απόλαυση!
Υλικά
Για τα muffins
- 315γρ. καρότα καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες και τριμμένα στο μπλέντερ
- 180γρ. καρύδια αλεσμένα σε πούδρα στο μπλέντερ
- 3 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 180γρ. ζάχαρη καστανή
- 45γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 100γρ. ζάχαρη
- 200γρ. κρέμα γάλακτος καυτή
Για την κρέμα της επικάλυψης
- 200γρ. τυρί κρέμα
- 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα καραμέλας
Εκτέλεση
- Για τη σάλτσα καραμέλας: Βάζετε τη ζάχαρη σε χαμηλό σκεύος και τη λιώνετε σε μέτρια φωτιά να γίνει ξανθή καραμέλα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε την καυτή κρέμα κι ανακατεύετε καλά. Ξαναβάζετε το σκεύος στη φωτιά και βράζετε ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα τεφλόν ή ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει σε μπολ.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα (και δαμάσκηνα αν χρησιμοποιήσετε) με το αλεύρι σε ένα μπολ. Τρίβετε τα καρύδια και τα καρότα. Ζυγίζετε όλα τα υλικά σας.
- Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τα ξυσμένα καρότα, τα τριμμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ και τα ψιλοκομμένα βερίκοκα με το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μίγμα των καρότων με απαλές κινήσεις.
- Λαδώνετε τις δώδεκα υποδοχές μιας φόρμας για μάφιν ή βάζετε μέσα στις υποδοχές χάρτινες φορμίτσες για μάφιν και τις γεμίζετε κατά τα ¾ με το μίγμα.
- Ψήνετε τα μάφιν στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Τα ξεφορμάρετε όταν κρυώσουν τελείως.
- Όσο ψήνονται τα muffins ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με τη σάλτσα καραμέλας. Τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής μιας χρήσης και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Σερβίρετε τα muffins διακοσμώντας το καθένα με μια ροζέτα κρέμας και με ένα κομμάτι καρύδι. Στο τέλος περιχύνετε με λίγη σάλτσα καραμέλας.
Colombia Nariño, από την Κολομβία στην κούπα μας…
…γιατί είναι καφές μοναδικής προέλευσης, με απαλή και παράλληλα σύνθετη γεύση και νότες αρωματικών βοτάνων και καρυδιών, χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής Nariño της Κολομβίας. Ο Colombia Nariño, καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων στις Άνδεις, σε μια ηφαιστειογενή περιοχή της Κολομβίας, που αποτελεί την τέλεια πηγή για έναν απολαυστικό καφέ που αναζωογονεί τις αισθήσεις. Διαθέτει ζουμερή οξύτητα και μέτριο σώμα.