Φέτος τα πασχαλινά κουλουράκια μου τα αρωμάτισα με μαστίχα και πορτοκάλι από την πορτοκαλιά μου στο χωριό. Τα ζύμωσα μόνο με βούτυρο και μοσχοβόλησε το σπίτι γιορτή!
Υλικά για 70 κομμάτια περίπου
- 750γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
- 375γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 300γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αβγά + 1 κρόκο χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
- Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κοπανισμένη μαστίχα.
- Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε σε ευρύχωρο μπολ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει ένα μίγμα απαλό σαν κρέμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι από κόσκινο, ανακατεύοντας αρχικά με σπάτουλα σιλικόνης και ζυμώνοντας στο τέλος με το χέρι, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή, ομοιογενή και εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Στη συνέχεια παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (20γρ.) και πλάθουμε κορδόνια που μετά πλέκουμε σε κοτσίδες ή διπλώνουμε σε σχήμα «θ», σίγμα τελικό, «φ», κλπ.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας σε ταψιά ρηχά στρωμένα με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού.
- Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Όσο ψήνεται το ένα ταψί εμείς ετοιμάζουμε το επόμενο. Θα γεμίσουμε 3-4 ταψιά συνολικά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τα κουλούρια και τα φυλάμε σε σκεύος αποθήκευσης.
To Πάσχα αξίζει Lurpak