Σβίγκοι είναι εκείνοι οι αφράτοι λουκουμάδες που δεν είναι ψωμένιοι, αλλά αφράτοι σαν σύννεφο στο στόμα. Όσο για τα churros είναι λουκουμάδες σε σχήμα κατσαρών μπαστουνιών και μας έρχονται από το Μεξικό. Και τα δυο όμως έχουν σχέση με τα αγαπημένα γαλλικά choux. Βασικά η συνταγή τους είναι ολόιδια, με τη διαφορά ότι τα σου ψήνονται, ενώ τα churros και οι σβίγκοι τηγανίζονται. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη μια ή την άλλη εκδοχή τους στο κυριακάτικο πρωινό τραπέζι και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει μάχη πραγματική. Αν μάλιστα συνοδεύσετε τα churros με σάλτσα σοκολάτας προβλέπονται αγώνες ελεύθερης κατάδυσης.
Υλικά
- 250ml νερό (1 κούπα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 110γρ. βούτυρο
- 140γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις (1 κούπα γεμάτη)
- 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Μέλι
- Κανέλα
- ζάχαρη κρυασταλλική
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Βάζετε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε τότε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής κι ελαστική, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από την κουτάλα σας.
- Μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ κι αφήνετε να κρυώσει. Προσαρμόζετε το φτερό κι αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά. Θα ανακατεύετε με το σύρμα να ενσωματωθεί η πρώτη δόση πριν συνεχίζετε με την επόμενη μικρή δόση αβγού. Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλη αυτή την ποσότητα. Θα σταματήσετε όταν η ζύμη σας γίνει εντελώς λεία κι αποκτήσει μια τέτοια υφή που όταν τη ρίχνετε από κουτάλι να ξεκολλάει σχετικά εύκολα και να πέφτει γλυκά, χωρίς να απλώνει όμως.
- Αν θέλετε να φτιάξετε churros, μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζετε μπροστά μια κατσαρή μύτη. Aν φτιάξετε σβίγκους δεν θα χρειαστείτε σακούλα. Σε κάθε περίπτωση αφήνετε τη ζύμη για ένα μισάωρα στο ψυγείο.
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα άφθονο λάδι (2 δάχτυλα περίπου να φτάσει η στάθμη) και τη βάζετε στη φωτιά να κάψει καλά. Αν φτιάξετε σβίγκους παίρνετε με ένα κουταλάκι ζύμη και με ένα δεύτερο τη βοηθάτε να πέσει στο καυτό λάδι. Δεν βάζουμε πολλούς σβίγκους μαζί στην κατσαρόλα ώστε να έχουν χώρο να τηγανιστούν καλά και να τους γυρίσουμε με άνεση και από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν και από εκεί.
- Αν θέλετε να φτιάξετε churros, κόβετε κορδόνια ζύμης κατσαρά μέσα στο καυτό λάδι, στο μήκος που θέλετε και τους τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές.
- Βγάζετε τους σβίγκους ή τα churros από το καυτό λάδι με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν καλά.
- Σερβίρετε τα churros πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα και τους σβίγκους με μέλι και κανέλα ή όπως μας αρέσει.