Από τη δεκαετία των ’70 η πάστα φλόρα κατέχει περίοπτη θέση στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Κι επειδή οι μαρμελάδες του καλοκαιριού πρέπει να βρουν το ταίρι που αξίζουν, ταίριαξα τη μαρμελάδα σύκο σε ζύμη εκλεκτή, βουτυράτη και τραγανή. Και η μαρμελάδα βερίκοκο όμως και το ροδάκινο και το δαμάσκηνο είναι ότι πρέπει για την πάστα φλόρα μας. Εσείς ποια από όλες θα επιλέξετε για τη δική σας;
Υλικά για ένα μακρόστενο ταψάκι Δ:28 Χ 40εκ.
Για τη ζύμη
- 250γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 200γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
- 400γρ. μαρμελάδα σύκο
Εκτέλεση
- Χτυπάτε για λίγο στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη, το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι. Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας. Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο μέτριου πάχους με το οποίο στρώνετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη μαρμελάδα σύκο και την ισιώνετε να πάει παντού.
- Τέλος ανοίγετε τη ζύμη που κρατήσατε σε λεπτό φύλλο και με το ειδικό ροδάκι κόβετε λωρίδες πάχους ενός δαχτύλου. Τυλίγετε μία μία τις λωρίδες της ζύμης σε ρολάκια και τις ξεδιπλώνετε πάνω στην τάρτα οριζοντίως και καθέτως ή σε λοξή διάταξη δημιουργώντας διακοσμητικούς ρόμβους πάνω στη μαρμελάδα. Αν σας περισσέψει ζύμη και θέλετε, πλάθετε με αυτήν μπαλίτσες και τις τοποθετείτε στο κέντρο των ρόμβων.
- Ψήνετε στην πάστα φλόρα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Την ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.