Μια παραλλαγή του carrot cake με μήλο, μπόλικο ινδοκάρυδο και επικάλυψη σοκολάτας. Πολύ πλούσια γεύση, ζουμερή υφή και αρώματα να ξεχυλίζουν και να ξεμυαλίζουν.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 24-25 εκ.
- 250ml αραβοσιτέλαιο
- 4 αβγά
- 320γρ. ζάχαρη καστανή
- 300γρ. καρότα καθαρισμένα
- 100γρ. μήλο
- 70γρ. ινδική καρύδα τρίμμα ή φλέικς
- 1 ζουμερό λεμόνι ξύσμα και χυμός
- 400γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 70γρ. σουλτανίνα
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125γρ. κρέμα γάλακτος
- Ινδοκάρυδο σε φλέικς ή τρίμμα
- Μερικές κορδέλες καρότου
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC ετοιμάζετε το ταψάκι σας. Αν δεν είναι σιλικόνης, το λαδώνετε το πασπαλίζετε παντού με λίγο αλεύρι και πετάτε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.
- Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη τα καρότα και το μήλο ή τα βάζετε στο μούλτι και τα κόβετε πολύ ψιλά. Τα περιχύνετε με τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
- Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, το τζίντζερ και τη σόδα. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τις σταφίδες με το ινδοκάρυδο.
- Χτυπάτε σε μπολ με αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά.
- Αφήνετε τον αβγοδάρτη και παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι. Ενσωματώνετε στο μείγμα πρώτα τα τριμμένα καρότα και το μήλο, μετά το μείγμα με το αλεύρι και μετά το μείγμα με τις σταφίδες. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα το αδειάζετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Το ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Ετοιμάζετε και το γλάσο: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι πάνω σε μέτρια φωτιά και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Μόλις πάρει βράση η κρέμα τη ρίχνετε στη σοκολάτα και ανακατεύετε να λιώσει εντελώς. Αφήνετε να κρυώσει λίγο ώστε να μπορεί να απλωθεί πιο εύκολα στο κέικ.
- Περιχύνετε το κέικ σας με τη σοκολάτα και διακοσμείτε με μερικές φλούδες από καρότο και ινδοκάρυδο.