Αυτό το κέικ ταξίδεψε από την Τσαγκαράδα Πηλίου μέχρι την πόρτα μου και είναι ένα γλυκό που φτιάχνω κι εγώ σε παραλλαγή, με την προσθήκη σιμιγδαλιού στη ζύμη και γλάσο σοκολάτας από πάνω. Είναι από τα χεράκια της κυρίας Μαίρης Κουκούλια που μαγειρεύει μια ζωή με αγάπη και μεράκι. Εκείνη το έψησε σε φόρμα σιλικόνης, εσείς μπορείτε να το φτιάξετε και σε ταψάκι σαν καρυδόπιτα. Σε κάποιες περιοχές το λένε και μελαχρινή. Έτσι ή αλλιώς δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς και θα με θυμηθείτε. Είναι αυτό που λέμε “αφρός”!
Υλικά για μια φόρμα με τρύπα στη μέση
- 10 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 10 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 10 κουτ. σούπας καρύδια λεπτοκοπανισμένα
- 4 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζετε το σύρμα και χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη για κάμποση ώρα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να πήξει και να φουσκώσει καλά. Ρίχνετε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και χτυπάτε λίγο ακόμα. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ.
- Καθαρίζετε τον κάδο του μίξερ και χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Στο μεταξύ έχετε αναμείξει μέσα σε ένα μπολ τη φρυγανιά με τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του καρυδιού στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μην φύγει ο αέρας.
- Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με φρυγανιά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε την καρυδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά. Ελέγχετε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 8 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε 2 λεπτά ακόμη. Αφήνετε να κρυώσει.
- Όταν ξεφουρνίσετε το κέικ, αφήνετε να περάσουν 2-3 λεπτά και το περιχύνετε μέσα στη φόρμα με κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το κουταλιά κουταλιά σε δύο-τρεις δόσεις, ώστε να προλαβαίνει να το απορροφάει. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει για μερικές ώρες και να απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι πριν το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
- Σερβίρετε την καρυδόπιτα σκέτη, κόβοντας σε κομμάτια ή τη συνοδεύετε με 1 μπάλα παγωτό βανίλια, αν το επιθυμείτε.
2 comments
Θα μπορούσατε να μας πείτε και τη δική σας παραλλαγή?
https://sweetly.gr/2013/06/karydopita-formas-me-glaso-sokolatas/