Γιορτινή γιατί θα μπορούσε να είναι η γέμιση που γεμίζουμε μια κότα ή μια γαλοπούλα, αφού περιέχει κάστανο και σταφίδες αλλά και πράσο που της δίνουν έξτρα γλύκα.
Υλικά για ένα ταψί 25Χ35εκ.
- 1 πακέτο φύλλο για πίτες ή 4 σπιτικά φύλλα
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να αλείψετε τα φύλλα
Για τη γέμιση:
- 700γρ. πράσα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίνζερ ξυσμένο
- 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο ξηρό ή λευκό
- 4 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή
- 200γρ. κάστανα ψημένα και ψιλοκομμένα
- 150γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κουτ. σούπας πλιγούρι
- 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε και αφαιρείτε από τα πράσα τις ρίζες τους, αφαιρείτε την πρώτη σειρά από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα, τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και μετά σε ροδέλες. Τα βάζετε σε λεκανίτσα με νερό και ξύδι να ξεπλυθούν από τυχόν χώματα, στραγγίζετε και τα βράζετε σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε.
- Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τον κιμά και αρχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να ξεσβολιάσει. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με την κανέλα και το τζίντζερ και σβήνετε με το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ και στεγνώσει ο κιμάς από υγρά του, προσθέτετε τα πράσα, τις σταφίδες και τα κάστανα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
- Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε μέσα τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο και τσαλακώνοντάς τα ελαφρά. Το πρώτο και το δεύτερο φύλλο τα αφήνετε να εξέχουν από το ταψί.
- Προσθέτετε στον κιμά τον μαϊντανό, τα αβγά, το πλιγούρι και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε πολύ καλά και στρώνετε τη γέμιση του κιμά πάνω από τα φύλλα του ταψιού. Την ισιώνετε.
- Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και στη συνέχεια σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα και τσαλακώνοντάς τα ελαφρά ώστε να έρθουν στα μέτρα του ταψιού σας.
- Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι, την ραντίζετε με νερό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Την ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν κόψετε την πίτα σε κομμάτια, εκεί που την χαράξετε και σερβίρετε σε πιατέλα.