Tres leches στα ισπανικά θα πει τρία γάλατα, όσα δηλαδή χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε αυτή την μεξικάνικη συνταγή. Μοιάζει με τη γνωστή μας κρέμα καραμελέ, μόνο που αυτό το γλυκό είναι ακόμη πιο πλούσιο σε γεύση. Λογικό αφού το γάλα εδώ παίζει σε τριπλό ταμπλό. Μόνο που την ενίσχυσα με επιπλέον αρώματα πορτοκαλιού και βανίλιας. Πώς του πάαανε!
Υλικά για μια φόρμα του ενός λίτρου
Για την καραμέλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι
Για την κρέμα
- 500ml γάλα
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
- 5 ολόκληρα αβγά μεγάλα ή 7 κρόκους αβγών
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε επιφανειακά την φλούδα του πορτοκαλιού με ένα κοφτερό μαχαιράκι και την κόβετε μετά σε μπαστουνάκια (όσο πιο λεπτά μπορείτε). Εναλλακτικά παίρνετε το ξύσμα με το ειδικό εργαλείο.
- Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και το τοποθετείτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να ρευστοποιείται η ζάχαρη περιμετρικά του τηγανιού, πιάνετε το τηγάνι από το χέρι και το γυρίζετε λίγο λίγο, το ξανακουμπάτε στη φωτιά, το ξαναγυρίζετε, μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα.
- Απλώνετε την καραμέλα στον πάτο της φόρμας και σκορπάτε από πάνω τα μπαστουνάκια της πορτοκαλόφλουδας.
- Χτυπάτε στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ – αν έχετε – όλα μαζί τα υλικά της κρέμας (τα τρία γάλατα, τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη) να ομογενοποιηθούν καλά και με ένα κουτάλι αφαιρείτε από την επιφάνεια τον αφρό που έχει δημιουργηθεί.
- Αδειάζετε το μείγμα πάνω από την καραμέλα και τοποθετείτε τη φόρμα μέσα σε ένα ταψάκι ελαφρώς μεγαλύτερο. Ρίχνετε καυτό νερό στο ταψί να φτάσει η στάθμη του νερού μέχρι τα μισά της φόρμας και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνετε το φλαν στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια του γλυκού και να δημιουργηθούν καφέ κηλίδες στην επιφάνειά του.
- Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει εντελώς πριν βάλετε τη φόρμα στο ψυγείο. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, την τελευταία στιγμή, όταν θα θέλετε να σερβίρετε το γλυκό. Αν θέλετε, διακοσμείτε με λεπτές φέτες από πορτοκάλι την επιφάνεια του γλυκού.