Αρωματικά, τραγανά, ελάχιστα γλυκά, με υπέροχη γεύση και υφή αυτά τα κουλουράκια μπορούν εύκολα να γίνουν τα αγαπημένα σας. Και φτιάχνονται πολύ εύκολα επίσης.
- ¾ φλιτζανιού (175ml ) ελαιόλαδο
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- ¾ φλιτζανιού κρασί λευκό
- ¾ φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
- 3 κουτ. γλυκού baking powder
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε το λάδι και τη ζάχαρη σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύετε με σύρμα. Προσθέτετε το κρασί, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και συνεχίζετε να ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Τώρα ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, όσο πάρει, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που θα πλάθεται και θα ξεκολλάει εύκολα από το χέρι. Μην την παραζυμώσετε για να μην βγουν σκληρά τα κουλούρια σας, αλλά την αφήνετε να ξεκουραστεί λίγο.
- Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και πλάθετε τα κουλουράκια στο σχήμα της επιλογής σας, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο.
- Ψήνετε τα κουλούρια σας για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
- Ενώ ψήνεται η πρώτη δόση ετοιμάζετε ένα δεύτερο ταψί με κουλούρια. Ξεφουρνίζετε το πρώτο ταψί και βάζετε να ψηθεί το δεύτερο.
- Αφού τα κρασοκούλουρα κρυώσουν τα διατηρείτε σε μεταλλικό ή πλαστικό σκεύος αποθήκευσης.