Η μαμά μου τρελαίνεται για μπλε τυριά και πίτες με τραγανό φύλλο. Την τελευταία φορά που την είχα σπίτι ετοίμασα για χάρη της μια κιμαδόπιτα με πολύχρωμες πιπεριές και πρόσθεσα στη γέμιση μπλε τυρί. Δεν έβαλα πολύ γιατί δεν αγαπάνε όλοι την έντονη γεύση του. Τόσο όσο και το χατήρι της μαμάς μου να μην χαλάσω και το κέφι των υπολοίπων να κρατήσω ζωντανό. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ γευστική και πληθωρική πίτα με χρωματιστή γέμιση και ωραίο τραγανό φύλλο. Δεν έμεινε ψίχουλο…
Για την πίτα:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες
- 125γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 50γρ. βούτυρο Lurpak
- 3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη)
- 600γρ. κιμάς ανάμεικτος μοσχάρι με χοιρινό
- 1 ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένο
- 100γρ. bleu cheese Castello Danablu λιωμένο με πιρούνι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι σε τηγάνι με λίγο νερό και το τοποθετείτε πάνω σε δυνατή φωτιά να αχνιστούν. Όταν εξατμιστεί εντελώς το νερό, προσθέτετε στο τηγάνι το βούτυρο και τις πιπεριές. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να ξεσβολιάσει.
- Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε λίγο το σοτάρισμα. Προσθέτετε λίγο νεράκι κι αφού μαγειρευτεί και στεγνώσει ο κιμάς από υγρά του, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτετε τότε το γιαούρτι ανακατεμένο με το bleu cheese, τα αβγά, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύετε καλά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε το ταψί σας (εγώ χρησιμοποίησα ένα μακρόστενο) και απλώνετε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του κι αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Με ένα πινέλο το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Ύστερα ανοίγετε και στρώνετε από πάνω του δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Συνεχίζετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα μισά φύλλα του πακέτου, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Στρώνετε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και την ισιώνετε.
- Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και βουτυρώνετε προσεκτικά όλες τις άκρες. Παίρνετε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, και αφού τα βουτυρώσετε, τα σουρώνετε έτσι ώστε να πιάσουν όλη την επιφάνεια του ταψιού και τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο. Ραντίζετε την κιμαδόπιτα με λίγο νερό και τη χαράζετε σε μερίδες.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα η κιμαδόπιτα κι όχι να πάρει απλώς λίγο χρώμα.