Δεν είναι μπισκότα ακριβώς, δεν είναι ούτε κέικ. Είναι κάτι μεταξύ κέικ και μπισκότου. Είναι πεντανόστιμα, τραγανά απ’ έξω και ζουμερά στο εσωτερικό τους. Είναι τα φοβερά scones, αυτά τα μαλακά μπισκότα που έχουν πατρίδα τους τη Μ. Βρετανία. Τα συγκεκριμένα μοσχοβολάνε βούτυρο και κανέλα, είναι τα τέλεια συνοδευτικά του τσαγιού ή του καφέ που θα γίνουν και τα λατρεμένα των παιδιών σας. Φτιάξτε τα και δώστε στο πρωινό τραπέζι σας μια διαφορετική πινελιά. Γίνονται τόσο εύκολα που θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Υλικά για 8 άτομα:
- 50γρ. ζάχαρη + λίγη επιπλέον για το ψήσιμο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα + λίγη επιπλέον για το ψήσιμο
- 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
- 100γρ. βούτυρο Lurpak σε μικρούς κύβους
- 1 αβγό
- 250ml κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- Βούτυρο Lurpak
- Μαρμελάδα Φράουλα ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Βάζετε στην άκρη 3 κουταλιές από την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανιλίνη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το αλεύρι και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε με τα χέρια, μέχρι να γίνουν τα υλικά σαν βρεγμένη άμμος. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο, ρίχνετε το αβγό και την μεγάλη ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Ξεκινάτε να ανακατεύετε σιγά-σιγά από έξω προς τα μέσα, μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Την αφήνετε 10 λεπτά στο ψυγείο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κάνετε τη ζύμη σαν μπάλα και την τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού. Το πατάτε με την παλάμη να γίνει ένας δίσκος πάχους λίγο λιγότερο από 2 δάχτυλα και στη συνέχεια χαράζετε τη ζύμη ως κάτω και την κόβετε σε 8 τρίγωνα. (Κάνετε πρώτα ένα σταυρό και αφού χωρίσετε το δίσκο στα τέσσερα, χαράζετε το κάθε τέταρτο στη μέση).
- Αλείφετε με την κρέμα γάλακτος που κρατήσατε, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ξεφουρνίζετε τα scones και αφού κρυώσουν τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα, συνοδεύοντας στο τραπέζι με βούτυρο και μαρμελάδα της επιλογής σας.