Άλλη μια βασιλόπιτα που μοσχοβολάει βούτυρο πορτοκάλι και μπαχαρικά. Tη στόλισα με μπισκοτάκια κομμένα σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, γλάσο πορτοκαλιού και ζαχαρωτά διάφορα.
Υλικά
- 335γρ. ζάχαρη καστανή
- 335γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
- 5 αβγά
- 100ml χυμό πορτοκάλι
- 50ml κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75γρ. αμυγδάλο τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- Λίγο γαρίφαλο
- 100γρ. κόντιτα πορτοκαλιού
για τη διακόσμηση
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- Χυμό από μισό πορτοκάλι
- μπισκότα σε σχήματα χριστουγεννιάτικα
- ζαχαρωτά διάφορα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρίφαλο και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και τη ζάχαρη και με το φτερό χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτετε ένα προς ένα τα αβγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Τέλος ρίχνετε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε σταδιακά στον κάδο το μίγμα με τα άλευρα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τα κόντιτα του πορτοκαλιού, ανακατεύοτας με σπάτουλα.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία στρογγυλή φόρμα και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνετε για 40-45 λεπτά.
- Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει. Ετοιμάζετε το γλάσο κοσκινίζοντας κι ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με όσο χυμό πορτοκαλιού χρειαστεί μέχρι να γίνει παχύρρευστο και σκεπάζετε με αυτό την πίτα σας. Πριν στεγνώσει διακοσμείτε με πέρλες, ζαχαρωτά και μπισκότα σε διάφορα σχήματα.
1 comment
Καλή Χρονιά! Την έφτιαξα και ήταν καταπληκτική και πολύ αρωματική!