Πρόκειται για το flan parisien μου μοιάζει πολύ με την δική μας γαλατόπιτα, μόνο που αντί για φύλλο κρούστας στη βάση, οι Γάλλοι βάζουν ζύμη σαμπλέ. Σε κάθε περίπτωση είναι πεντανόστιμη, με τραγανή ζύμη και βελούδινη γέμιση. Της έδωσα γιορτινό χαρακτήρα κόβοντας με τα περισσεύματα της ζύμης μπισκότα σε σχήμα αστεριών που τα έψησα ξεχωριστά κι αφού τα πασπάλισα με άχνη ζάχαρη στόλισα με αυτά το φλαν μου και έγινε κουκλί.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ.: 26εκ.
Για τη ζύμη
- 150γρ. βούτυρο Lurpak
- 300γρ. αλεύρι μαλακό
- 60γρ. άχνη ζάχαρη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κρόκο αβγού
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
- 5 κρόκους αβγών
- 125γρ. ζάχαρη
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 1 βανιλίνη
- 200ml κρέμα γάλακτος Arla 35% λιπαρά
- 500ml γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα για να κρυώνει: Βάζουμε σε κατσαρόλα τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός να ασπρίσει. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τη βανιλίνη και χτυπάμε λίγο ακόμη να ενσωματωθεί. Μετά ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος και τελευταίο το γάλα. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την βγάζουμε σε καθαρό και πλατύ μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και την άχνη σε ένα μπολ. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτουμε. Με τα δάχτυλα ξεκινάμε να τρίβουμε το βούτυρο και το αλεύρι μαζί μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν άμμος βρεγμένη. Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού, το αλάτι και κάνουμε ένα τελευταίο ζύμωμα να γίνει εύπλαστη η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, τυλίγουμε με σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ανάμεσα σε δύο κόλλες χαρτιού ψησίματος. Ντύνουμε με αυτήν μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο και κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης με την ανάποδη πλευρά του μαχαιριού. Mε το περίσσευμα της ζύμης κόβετε γιορτινά μπισκότα, με τη βοήθεια κουπ πατ, εγώ έκοψα αστέρια.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα με το μίξερ χειρός να αφρατέψει και την αλώνουμε μέσα στην τάρτα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την τάρτα για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να πάρει κατά τόπους καφετί χρώμα η επιφάνεια της κρέμας.
- Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε το φλαν να κρυώσει. Ψήνουμε και τα μπισκοτένια αστεράκια μας κι αφού τα ξεφουρνίσουμε και κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Διακοσμούμε το φλαν με τα αστέρια και το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak