Την έφτιαξα με την τσουρεκένια βασιλόπιτα που περίσσεψε γιατί κάποιοι από αυτούς που δεν κέρδισαν το φλουρί, τσίμπησαν λίγο και ύστερα την άφησαν. Εσείς φτιάξτε τη και με μπαγιάτικο ψωμάκι, είναι τέλεια σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι τόσο εμφανίσιμη, είναι όμως τόσο νόστιμη που δεν θα σας παραπονεθεί κανένας. Το πολύ πολύ να σας ζητήσει συμπλήρωμα…
Υλικά
- 5 φλιτζάνια κυβάκια από τσουρέκι ή από μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
- 3 μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
- 4 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 αβγά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 600ml γάλα
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 1 σφηνάκι ουίσκι
- 2 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: απλώνετε τη μισή ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται στην περίμετρο του τηγανιού, πιάνετε το τηγάνι και το γυρίζετε κυκλικά, προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όλη και να αποκτήσει καραμελένιο χρώμα.
- Τότε χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα. Προσθέτετε το ουίσκι ανακατεύετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το βούτυρο, ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί με τη σάλτσα και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Σοτάρετε τα κυβάκια του μήλου με το βούτυρο μέσα σε ένα τηγάνι κι όταν μαλακώσουν τα πασπαλίζετε με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύετε για λίγο ακόμη. Όταν μαλακώσουν σβήνετε με το ουίσκι και κουνάτε το τηγάνι. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα και μείνουν τα μήλα με τη σάλτσα τους τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και αλείφετε με λίγο λάδι το πυρέξ. Απλώνετε μέσα τα κυβάκια του τσουρεκιού ή του ψωμιού, προσθέτετε τις σταφίδες, τα κυβάκια της σοκολάτας, την κανέλλα και ανακατεύετε.
- Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα. Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη με σύρμα και προσθέτετε το διαλυμένο κορν φλάουρ, τις βανίλιες και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Περιχύνετε με το μείγμα του γάλακτος το περιεχόμενο του πυρέξ, ανακατεύετε ώστε να βραχεί καλά το ψωμί και ψήνετε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά της.
- Ξεφουρνίζετε την πουτίγκα κι αφού ηρεμήσει για 5 λεπτά με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε μια ποσότητα πουτίγκας και τη σερβίρετε σε πιάτο.
- Περιχύνετε την πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας και σερβίρετε αμέσως. Αν θέλετε συνοδεύετε με παγωτό βανίλια που ταιριάζει τέλεια!!