Αυτή η τάρτα είναι πραγματικά υπέροχη και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε στην πρώτη ευκαιρία. To πράσινο φιστίκι, αυτό που στην Ελλάδα λέμε Αίγίνης, ευδοκιμεί και σε άλλες περιοχές όπως όλοι γνωρίζουμε και ταιριάζει με γλυκά κι αλμυρά. Τα δικά μου φιστίκια ήταν από τη Λάρισα αλλά θα μπορούσαν να είναι και Πηλίου και Μεγάρων και άνυδρα Σαντορίνης και και και… Σε κάθε περίπτωση, εδώ η γεύση από το πράσινο φιστίκι κυριαρχεί τόσο στην τραγανή βάση όσο και στη βελούδινη γέμιση. Και οι φράουλες της ταιριάζουν τόσο πολύ! Να συμπληρώσω επίσης πως αντί για μεγάλη τάρτα, μπορείτε να φτιάξετε και ταρταλέτες σε ατομικό μέγεθος!
Για μια ταρτιέρα 26εκ ή για 10 ταρταλέτες
για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 50γρ. ζάχαρη άχνη
- 170γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κουτ. σούπας τσίπουρο
- 1/3 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 70γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρντισμένα
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
- 250ml γάλα
- 1 βανιλίνη
- 1 αβγό
- 40γρ. κορν φλάουρ
- 40γρ. ζάχαρη
- 100γρ. βούτυρο Lurpak μαλακωμένο σε κύβους
- 100γρ. φιστίκι Αιγίνης λεπτοτριμμένο
- λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για την κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και στο μεταξύ χτυπάμε καλά με σύρμα το αβγό με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
- Ρίχνουμε το καυτό γάλα στο μίγμα του αβγού, ανακατεύουμε κι επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη βανιλίνη και βράζουμε ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση.
- Μεταφέρουμε την κρέμα με μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη (να εφάπτεται) και αφήνουμε να κρυώσει. Τη μεταφέρουμε σε μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο τμηματικά καρέ καρέ εναλλάξ με το τριμμένο φιστίκι μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη και το βούτυρο για 5 λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και τη σόδα διαλυμένη στην τσικουδιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφού ομογενοποιηθούν, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε τα τριμμένα φιστίκια και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο χρησιμοποιώντας πλάστη, ανάμεσα από δύο λαδόκολλες. Τη μεταφέρουμε σε ταρτιέρα καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά. Με την ανάποδη του μαχαιριού κόβουμε τη ζύμη που εξέχει. Εναλλακτικά, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και αφού τις κάνουμε μπαλίτσα τις πιέζουμε με τους αντίχειρες των δυο χεριών μας μέσα σε ατομικές φόρμες τάρτας και δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα, καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά τους.
- Ψήνουμε την τάρτα ή τα ταρτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σύρμα.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα, διακοσμούμε με φράουλες ή άλλα φρούτα της επιλογής μας και κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Το Πάσχα αξίζει Lurpak